Szabadon át Szlovéniába

2020.06.10. 11:30

Elmentünk a szlovén határra megnézni, a nyitás hogyan működik – Vasi ingázókat is kérdeztünk

Kedden már mind a 12 átkelőt lehetett használni Magyarország és Szlovénia között. Elmentünk a határra kedden megnézni, a nyitás hogyan működik. Felsőszölnökön például kedden már csak két betontömb jelezte, hogy hétfő estig nem lehetett erre közlekedni, de már ezek sem jelentenek akadályt.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

Az operatív törzs kedd délelőtti tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes megerősítette Szíjártó Péter bejelentését: keddtől egyetlen magyarországi, schengeni belső államhatárt érintő átkelőhelyen sem ellenőrzik az áthaladókat kollégái, az országok rendvédelmi szervei között történt egyeztetések eredményeképpen hétfőn 19 órától a magyar–szlovén határátkelőhelyeken és határátlépési pontokon is megszűnt a határforgalom ellenőrzése.

Ezeket az átkelőket március 12-én zárták le, így a Vas megyei szlovén határszakasz átkelői teljes egészében üzemen kívül voltak. Az április elsejei határnyitással két vasi határátlépési pontot nyitottak újra. Ennek köszönhetően a magyar és szlovén állampolgárok – ahogy arról beszámoltunk – ismét használatba vehették a Kétvölgy–Cepinci, valamint a Bajánsenye–Hodos határátkelőket. A határátkelő ekkor még csak reggel hat és este hét óra között volt használatban. Már ez jelentős könnyebbség volt a határ mentén élőknek.

Hétfőn estétől pedig visszaállt a régi rend. A felsőszölnöki szlovén határnál kedden délelőtt már csak a két hatalmas betontömb jelzi, hogy hétfő estig nem lehetett erre közlekedni. Bár a forgalom errefelé még elég gyér, elcsípünk egy határon túli autóst. Ő németül jelezte, hogy „minden szabad”: „Alles ist frei!”.

Felhőtlen boldogság a járványügyi szigorítások enyhítése, a határátkelők megnyitása: a mindennapi
élethez szükséges az átjárás
Fotó: Szendi Péter

Szintén szabad az átjárás Magyarszombatfa és Pártosfalva között. – A határzár a lakosság tíz százalékát érintette közvetlenül – tudjuk meg Albert Attilától, a falu polgármesterétől. Mint mondja, reggel és délután veszik legtöbben igénybe az átkelőt iskola és munka miatt. A boltosuk Pártosfalván él, a határzárral veszélybe került a település boltjának, kocsmájának és dohányboltjának működése.

Vörös Zoltánnal az átkelőnél találkozunk: azt mondja, felhőtlenül örül a határnyitásnak. Gyermekeit szlovén iskolába járatja, az elmúlt három hétben – miután ismét megnyitották az oktatási intézményeket – Hodosra kellett áthordania a gyerekeket, iskolájuk elintézte, hogy nagyobb buszt küldjenek a településre, amibe a magyar kisdiákok is beférnek. – Ez még így is naponta oda-vissza 16 kilométerrel több utazást jelentett. Muraszombat közelebb van, mint akármelyik magyar város, bevásárolni is oda járunk. Családi, baráti kapcsolatok is kötnek minket a határ túloldalára.

A pártosfalvi mezőgazdasági bolt vezetője, Kócán András munkájából adódóan ingázik Magyarszombatfa és a szlovén település között. Az elmúlt hetekben három kilométer helyett ötvenet kellett vezetnie, így nagyon örült a hírnek, hogy települése határátkelője is megnyílt. Az április eleji határnyitásokat megelőzően Rédicsre százhúsz kilométert utazott, a szokásos hét

helyett.

– Otthon állattenyésztéssel foglalkozom, egy órával előbb fel kellett kelnem, hogy el tudjam látni az állatokat – mondta András, majd hozzáteszi: ha bármi gond volt, eddig a szomszéd faluból pár perc alatt átért, ezt az elmúlt három hónapban nem tudta volna megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában