Reakciók

2020.06.18. 12:00

Fárasztó már a maszk: a szombathelyi piacon érdeklődtünk az embereknél

A piacon szerdán már nagyon várták, hogy megszűnjenek az idősávok és a maszkhasználat, mert korlátozta a forgalmat és nehezítette a kommunikációt. Árusokat és vevőket is kérdeztünk.

Merklin Tímea

Singer Zoltán is szabadulna már a maszktól

Fotó: Horváth Balázs

Mint ahogy arról beszámoltunk, szerdán késő este megjelent a járványügyi készültségről szóló rendelet a Magyar Közlönyben, ami csütörtöktől érvénybe is lépett.

Ennek értelmében eltörölték az idősávokat, viszont a maszkhasználat még mindig kötelező vásárláskor.

Szerdán a szombathelyi piacon jártunk, és az embereknél érdeklődtünk az idősávról, valamint a maszkokról.

Az egyik árus, Singer Zoltán azt mondja, sokszor nem hallják a vevőket, ők se hallják az eladókat, a maszk akadályozza a megértést; gyakran a munkában is zavaró, ha nagyobb terheket kell cipelni.

Egy másik árus, Németh Vince is szeretne a maszktól megszabadulni, és reméli, hogy mielőbb eltörlik az idősávokat is, mert akadályozzák a vásárlást. Most már egy kicsit jobb a helyzet, hogy a nyugdíjasoknak csak egy kizárólagos órájuk van, reggel 8 és 9 között, de az elején, amikor a 65 év felettiek elvileg 9-től 12-ig jöhettek, húsz perc alatt bevásároltak, utána üres volt a csarnok.

Singer Zoltán is szabadulna már a maszktól
Fotó: Horváth Balázs

Gyakorlatilag leállt az eladás. A tartalékaiból tudta átvészelni az időszakot. Most, hogy 5 és 13 óra között – a 8-tól 9-ig tartó sáv kivételével – bárki jöhet, egyenletesebb a forgalom.

Kovács Zoltánt a piaci vásárlás során az idősávok nem zavarták, odafigyelt, hogy betartsa a szabályokat, de amint mondta, várja, hogy megszűnjön a korlátozás. Ha már nem lesz kötelező, akkor is fog maszkot használni, de csak egészségügyi intézményekben.

Németh Krisztina négy-öt árusnál tudta összeszedni a konyháravalót a kosarába. Azt mondja, megszokta a maszkot, a munkahelyén is kell viselni. Ha már nem lesz kötelező, akkor is hordani fogja közösségi terekben, egészségügyi intézményekben. Szerinte a távolságtartás is maradhatna társadalmi szabály, hiszen nem kell egymás nyakára mászni. A gyakori kézmosás is a minimális higiéniához tartozik. Meséli, hogy itt, a piacon történt: egyik nap fél tizenegykor ráförmedt egy idős asszony, hogy mit keres itt, és csúnyán kiabált vele, még az első szabályt ismerte, nem tudta, hogy módosult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában