megkérdeztük a szakembert

2020.06.17. 17:30

Fülbemászók a házak környékén – Ártalmatlan, de zavaró lehet

Olvasóink szerint az elmúlt hetekben tömegesen jelentek meg fülbemászók a házak környékén. A jelenségről prof. dr. Vig Károly entomológust kérdeztük.

Budai Dávid

Fülbemászó Fotó: Shutterstock

A szakember elmondta, a rovarok látványos felbukkanásának a mostani csapadékos időjáráshoz lehet köze, hiszen az általában éjjel aktív fülbemászó a nedves, párás helyeket kedveli. A fülbemászóféléknek a Földön mintegy 1300 faja van, de nem kell tartani attól, hogy bármelyik is az ember fülébe mászna, ez csupán egy népi hiedelem. A potroh végén található félelmetesnek tűnő fegyverzettel sem az emberre vadásznak, az inkább csak a párzásban és a szárnyak kibontásában segít, a rovar ugyanis – bár ritkán teszi – képes repülni.

Fülbemászó Fotó: Shutterstock

A fülbemászótól egyáltalán nincs miért tartani, mert ugyan előfordul, hogy belemászik a gyümölcsbe, ha azon talál egy lyukat, de azt soha nem maga rágja ki, csak úgymond kihasználja a helyzetet – magyarázta prof. dr. Vig Károly. A professzor hozzátette: Ha valakit nagyon zavar a fülbemászók jelenléte, akkor rovarölő szerekkel lehet védekezni ellenük. A szakember azonban nem híve ennek a védekezési módnak, helyette azt javasolja, hogy inkább csak tessékeljük ki a fülbemászókat a lakásból. Jó megoldás lehet a zavart okozó, tiltott területre tévedő fülbemászók ellen, ha egy nedves ruhát terítünk le a padlóra, ami alá a rovarok éjjel be fognak mászni, ezt aztán nappal egyszerűen ki tudjuk rázni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában