Múltidéző

2020.06.14. 07:00

Jól működő malmot vettek Nemeskocson

A helyi malomra egy 1877-es végzés utal először, amelyben a település birtokossága szándékozott építkezésbe fogni. Ugyan nem N. Ede és W. Alojzia volt az, akik alapították a malmot, ám 115 évvel ezelőtt ők voltak azok, akik megvásárolták az akkor már csaknem harminc éve jól működő üzemet. A család neve végül alaposan belevésődött a – ma már nem létező – épület falaiba.

Kelemen Attila

Az egykori nemeskocsi malom

Fotó: VN-archív

A zsellérsorsot megunva N. Ede és felesége, W. Alojzia Amerikába emigráltak egy emberibb élet reményében; titkon abban reménykedve, hogy egyszer haza fognak jönni. A férfi bányában dolgozott, felesége házicseléd lett. A tengerentúli élet meg

is hozta a gyümölcsét: visszatérhettek Magyarországra, és a megtakarításaikat a nemeskocsi malom megvásárlására fordíthatták.

Folyamatosan fejlesztették azt, ám 1918-ban váratlan törés következett be az üzem fejlődésében: N. Ede meghalt spanyolnáthában.

Özvegye és három gyermeke gyászolta. Majd Alojzia újraházasodott. Az az F. László vette el, aki eleinte gépészként került

a malomba, majd folyamatosan kitanulta a molnárságot. A malom újra jövedelmező lett, köszönhetően a komoly gépesítésnek és korszerűsítésnek. Ám egy újabb tragédia pecsételte meg az üzem sorsát.

Az egykori nemeskocsi malom
Fotó: VN-archív

Az újdonsült családfő féltékenységből lelőtte a feleségét, majd magával is végzett. Végül a három gyermek örökölt, ám mivel ők időközben elköltöztek, így kénytelenek voltak bérlőt keresni. Egy idő után vagy nem akadt erre alkalmas vállalkozó, vagy éppen nem

adtak működési engedélyt a malomnak.

Végül egy 1953-as határozat hozta a testvérek tudomására, hogy a Vas Megyei Malomipari Egyesület térítésmentesen átveszi a használaton kívül álló üzem felszerelési tárgyait. Ezt követően a malom fémszerkezeteit az országos vasgyűjtési verseny tüntette el, a falait pedig építési anyagként adták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában