Tájékoztató

2020.06.08. 19:03

Kiderült, hogy hány főt léptettek át a magyar-osztrák határon az ellenőrzések ideje alatt

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy a magyar és szlovén határszakaszon a  nemzetközi tranzit- és személyforgalomban Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál kell határellenőrzésre számítani – egyébiránt minden, a határszakaszon található átkelő 0-24 óráig nyitva áll a határforgalom előtt.

Polgár Patrícia

Kisebb forgalom jellemezte szombaton mindkét határátkelőt: ottjártunkkor ingázók tartottak hazafelé munkahelyükről Fotó: Cseh Gábor

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert rendőralezredes, a törzs ügyeleti központjának munkatársa emlékeztetett: június 5-én este megszűnt a határforgalom-ellenőrzés a mind a magyar-szlovák, mind a magyar-osztrák határátkelőhelyeken és határátlépési pontokon. Hozzátette, a rendőrség az ellenőrzéseket a továbbiakban az ország belterületén végzi.

Kiss Róbert beszámolt a határzár óta elvégzett határellenőrzések mennyiségéről: március 17. óta a magyar-szlovák nemzetközi és személyforgalom számára megnyitott határátkelőhelyeken összesen több, mint ötszázkilencvenezer átléptetést hajtottak végre, melyből nemzetközi tranzit céllal közel százötvenhatezer tehergépjármű belépését biztosították. Március 12-étől fogva a magyar és osztrák nemzetközi tranzitforgalom és személyforgalomban több mint egymillió főt léptettek át a rendőrség munkatársai – ebből nemzetközi tranzit céllal közel hetvenezer tehergépjárműét.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében Ausztria, Csehország, Németország és Szlovákia állampolgárai Magyarországra a személyforgalomban a határátlépésre vonatkozó általános szabályoktól eltérően beléphet. Ugyanez igaz azon magyar állampolgárságú személyekre, akik az említett országok területéről érkeznek hazánkba. A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az az európai gazdasági térségből származó személy, aki állandó tartózkodásra jogosult és azt állandó tartózkodási kártyával igazolja. Az operatív törzs egyben köszönetét is kifejezte a magyar rendőrség és a határőrizetet ellátó honvédség állományának precíz szolgálatellátásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában