közgyűlés

2020.06.25. 07:00

Költségvetés: jelentős módosítások – Jócskán csökken az ELTE támogatása

A csütörtöki közgyűlés dönt a város költségvetésének módosításáról: ez más tételek közt 140 millió forint mínuszt jelent az ELTE-nek.

Vas Népe

Februárban jóváhagyták az ELTE 190 millió forintos támogatási szerződését, de a járvány miatt az önkormányzat pénzügyi helyzete megváltozott; végül is 50 millió forintot tudnak biztosítani. Megkérdeztük dr. Németh István rektorhelyettest, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) megbízott igazgatóját, hogy érinti ez a szombathelyi campust. Azt felelte: az egyetem megérti, nem sérelmezi az elvonást, a májusban elfogadott egyetemi költségvetésbe ez már be volt építve. A BDPK önálló egységként működik, itt pénzügyi átcsoportosításokat alkalmaztak, a digitális tartalomfejlesztés, a pedagógusképzés átállítása lassúbb pályára került. Az ELTE-n kari költségvetés van, a karok működéséről nem hivatott nyilatkozni, de tudomása szerint mindenütt megoldották a feladatokat. Más területekre ugyanakkor jelentős pluszforrásokat csoportosítanának át.

Négy hónap után csütörtökön újra összeül a város közgyűlése.

Szombathely költségvetésének tervezett módosításában jelentős változtatásokat találunk.

Jelentős költségvetési módosításokat terjesztett a mai közgyűlés elé a baloldali városvezetés. Az ELTÉ-t érintő 140 millió forint elvonás mellett elmondható: néhány önkormányzati társasághoz több forrás kerülhet. Így a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola NKft. – ahol Horváth Soma alpolgármester féltestvére nemrég vezető pozícióba került – mintegy 77 millió forinttal több pénzre számíthat, amennyiben a javaslatot a képviselők a mai ülésen jóváhagyják. Ezzel együtt a sportágazat önkormányzati támogatása összességében megközelíti a 900 millió forintot. Miközben nemrég arról írtunk: a Haladás VSE extraligás röplabdacsapatára idén nem jutott forrás.

Szintén jelentős plusztámogatásra számíthat a Szombathelyi Médiaközpont NKft. Az önkormányzati cég számára a korábbi 115 millió forint helyett 176,5 millió forintot javasolnak.

Korábban írtunk róla: több munkakörrel bővült a gazdasági társaság szervezeti struktúrája, például tanácsadót is alkalmaznak: az Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) érdekeltségébe tartozó portál főszerkesztője, Farkas Balázs havi félmillió forintot kap.

Ezek is érdekelhetik