A Fertő-Hanság Nemzeti Park bízta a vasiak gondjaira

2020.06.19. 17:30

Legyengült hím darázsölyv került a kőszegi madármentőkhöz

Harka közelében talált, legyengült darázsölyv lábadozott az elmúlt hetekben a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban. A gondozásra szoruló hím madarat a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság bízta a vasiak gondjaira.

Polgár Patrícia

Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park tájegységvezetője engedte szabadon a madarat

Fotó: VN/Magasi Dávid

Az Őrségi Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósága között megkötött szerződés értelmében a két nemzeti park befogadja egymás mentett madarait. Így került a legyengült hím darázsölyv a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont madármentőihez.

Ottó Erzsébettől, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának madárgondozójától tudjuk: a Győr-Moson-Sopron megyei nemzeti park egyik munkatársa találta a madarat Harka közelében a földön fekve. Május végén legyengülve került át Kőszegre, ahol két hét alatt sikerül újra felerősíteni.

Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park tájegységvezetője engedte szabadon a madarat
Fotó: VN/Magasi Dávid

Az ölyv azóta visszakerült a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, ahol néhány nappal ezelőtt Váczi Miklós tájegységvezető szabadon is engedte. Azonban nem teljesen „eresztették el a madár szárnyait”: az ornitológiai jelölőgyűrűn kívül jeladót is szereltek rá, így a későbbiekben nyomon tudják követni a mozgását, szokásait.

A darázsölyv egyébként fokozottan védett madár.

Kimerültségét valószínűleg a táplálékhiány okozta. Mivel nagyrészt darazsak lárvájával, bábjával és más rovarokkal táplálkozik, a rovarirtó szerek használatával veszélybe került a faj fennmaradása. A kimerültség következtében legyengülnek az izmai, nehezebben tud repülni – ezért volt szükség az emberi beavatkozásra.

– Eleinte egy kisebb helyen tartjuk az ilyen madarakat, fajonként elválasztva. Később innen átkerülnek egy valamivel nagyobb röpdébe, ahol már tudják gyakorolni a repülést. Elengedés előtt pedig egy még annál is nagyobb helyen lehetősége van munkatársainknak megfigyelni, hogy valóban készen áll-e a madár a szabad életre – magyarázza Erzsébet. Mind a három elkülönítési fázisban rendszeresen kellő mennyiségű táplálékkal látják el gondozottjaikat, figyelemmel kísérik fejlődésüket – ezáltal garantált a mielőbbi regenerálódásuk.

A két nemzeti park jó kapcsolatát mutatja: teljes a bizalom munkatársaik között, nyugodt szívvel bízzák egymás gondjaira a mentésre szoruló madarakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában