Nem maradunk nyaralás nélkül – Az egyik szombathelyi utazási irodánál érdeklődtünk

Az biztos, hogy a nyaralási szezon idén sem marad el, de hogy milyen szabályok szerint nyaralhatunk, az egy­előre változó.

Lakosi Gabriella

Csákány Kinga mutatja az idei utazási prospektusokat. Még nem tudni, mely úti célok lesznek a legnépszerűbbek

Fotó: Cseh Gábor

Mindenhol enyhülnek a korlátozások, nyitnak a határok. Erre vegyes az utazóközönség reakciója – tudtuk meg Bartha Zoltánnétól, az egyik szombathelyi utazási iroda vezetőjétől. Sokan félnek még, és fenntartanák a tiltásokat, lemondanák a júliusi utakat is, de a többség örül, hogy visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, és minél hamarabb utazna.

Az érdeklődés folyamatos, nyár végére és az őszre már új utazásokat is foglalnak. Sok országban még csak sejteni lehet, hogy mikor nyitnak a határok. Európán belül júliusban „helyreáll az élet”. Újból indulnak charterjáratok a kedvelt célpontokba, így Görögországba, Spanyolországba is. Egy tengerentúli úthoz a szabályozáson túl most sokkal több feltételnek kell teljesülnie.

Csákány Kinga mutatja az idei utazási prospektusokat. Még nem tudni, mely úti célok lesznek a legnépszerűbbek
Fotó: Cseh Gábor

Kell, hogy szabadon lehessen beutazni, kell egy üzemelő légitársaság, ami indít a célországba járatokat – a remények szerint július 1. után lehet Bécsből repülni –, s az is szükséges, hogy a turizmus felkészülten fogadja az érkezőket, például üzemeljenek a szállodák.

Az ügyvezető elmondta, az utazási biztosításokkal kapcsolatban nem sok a változás, a velük nyaralók eddig is szinte mindig éltek a lehetőséggel, hiszen minden ügyfelük figyelmét felhívják arra: enélkül külföldre menni felelőtlenség. Egy esetleges betegség esetén tehát a gyógykezelés költségét megtérítik, de külön kártérítésre koronavírus miatt senki nem számíthat.

Aki esetleg egy távolabbi országba későbbre foglalt nyaralást, annak azt tanácsolják: várjon ki!

Olyan gyorsan változik a helyzet, hogy nem érdemes most lemondani az utakat. Azt néhány héttel, egy hónappal az indulás előtt is ugyan­olyan vagy hasonló feltételekkel lehet megtenni, nem célszerű elsietni. A legújabb kormányrendelet szerint egyébként az utazási irodák augusztus végéig lemondás esetén – ha az ok a koronavírus-járvány – a pénz visszafizetése helyett utalványt is kiállíthatnak, de ezt csak akkor tehetik meg, ha ezt az ügyfél elfogadja.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a közeli országok, a tengerparti városok vagy a belföldi úti célok lesznek népszerűbbek.

Magyarországon a szállodák nagy része árat emelt, lehet, hogy ez visszatartó erő lesz. Sokat hallani arról is, hogy a Balaton meg fog telni, de ezeket a jóslásokat még nem lehet biztosra venni – mondta a szakember. Attól is függ, hogy az embereknek mennyi szabadságuk maradt a veszélyhelyzet végére, sokaknak nagyon sok napot ki kellett venniük. Többeknek megingott az anyagi helyzete is, nem biztos, hogy jut a nyaralásra.

Ajánlatok biztosan lesznek: de ezeket a csomagokat csak olyan országokra állítják össze, ahonnan minden utas egészségesen jöhet haza. Folyamatosan monitorozzák a híreket, előírásokat, a vírushelyzetet, és ez alapján bővítik fokozatosan azoknak az országoknak a körét, ahova utakat szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában