Az önkormányzat szerint minden rendben

2020.06.30. 07:00

Nincs ok aggodalomra? – Orvosi ügyelet: cikkünk nyomán csak a kérdés több

A szombathelyi önkormányzat szerint nem aggályos a jelenlegi helyzet.

Tömböly Ágnes

A lordok háza földszintjén dolgoznak, átalakítják, de nem tudjuk, hogy ez mennyibe kerül

Fotó: Cseh Gábor

Februárban döntötte el a szombathelyi közgyűlés: az önkormányzat közös megegyezéssel megszünteti a szerződést az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) az orvosi ügyelet ellátására vonatkozóan.

Mint kiderült, nem bontották fel a megállapodást. Helyette múlt héten újabb döntés született: már december végéig ragaszkodnának az együttműködéshez. Mindezt nem abból a helyreigazítási kérelemből tudtuk meg, amelyet szerkesztőségünk részére tegnap kézbesítővel küldött el dr. Nemény András polgármester (ÉSZ), hanem az ügyben eddig született közgyűlési határozatokból.

A polgármester levelében arról tájékoztatott, hogy „[…] Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenleg is határozatlan időre szóló, aláírt megállapodással rendelkezik az Országos Mentőszolgálattal a gyermek- és felnőttorvosi ügyelet ellátása tárgyában. A 20. pont szerint: a megállapodást a felek 3 hónapos felmondási határidővel mondhatják fel.”

A lordok háza földszintjén dolgoznak, átalakítják, de nem tudjuk, hogy ez mennyibe kerül
Fotó: Cseh Gábor

„A felmondást a másik féllel írásban kell közölni. Az Országos Mentőszolgálat e tárgyban felmondást nem közölt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával” – írta tegnapi levelében dr. Nemény András. Abban egyébként nem esik szó arról, hogy a szombathelyi közgyűlés február 27-én egyszer már úgy határozott, hogy „egyetért az OMSZ és az önkormányzat között létrejött megállapodás 2020. szeptember 30. napjával közös megegyezéssel történő megszüntetésével”. E közgyűlési határozat és a polgármester tájékoztatása szerint az OMSZ-szel kötött megállapodás közös megegyezéssel való megszüntetését éppen június 30-áig, vagyis a mai napig kellett volna a szombathelyi önkormányzatnak kezdeményeznie. Múlt csütörtökön ezt módosította úgy a közgyűlés, hogy „az OMSZ és az önkormányzat közötti megállapodás 2020. szeptember 30. napja helyett 2020. december 31. napjával kerüljön megszüntetésre”.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a hét végén arról tájékoztatta szerkesztőségünket: „Az OMSZ az átmeneti időszakra vállalta, hogy felelős gondolkodású szervezetként, a betegek érdekeit elsődlegesen szem előtt tartva, a pályázat lefolytatásának vagy egyéb, megfelelő megoldás kidolgozásának elvárható időtartamára – 2020. szeptember 30-áig – a szolgáltatást továbbra is folyamatosan biztosítja. Mindezek fényében aggályosnak tartjuk, hogy a megoldás irányában eddig semmilyen érdemi lépés nem történt.”

Dr. Nemény András ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmünket, hogy június 12-én személyesen egyeztetett a városvezetés az OMSZ vezetésével. „A mentőszolgálat képviselői konstruktívan támogatták, hogy a jelenleg is hatályos megállapodás 2020. december 31. napjával kerüljön a későbbiekben megszüntetésre, amennyiben azt a regionális igazgató is támogatja. Dr. Lórántffy Mária regionális igazgató asszony pedig 2020. június 15-én írásban arról tájékoztatta jegyző urat, hogy az orvosi ügyelet megszüntetésének dátumával és az eszközök visszaadásával kapcsolatban támogatásunkról biztosítjuk az önkormányzatot” – olvasható a polgármester levelében.

A megállapodás megszüntetéséről szóló tervezetet a polgármesternek a közgyűlés szeptember végi ülésére kell előterjesztenie. Így újabb kérdés merült fel: milyen garancia van a történtek után arra, hogy a baloldali többség azt elfogadja, és hogy 2021. január 1-jén nem az OMSZ-megállapodásra hivatkozva működteti az orvosi ügyeletet az önkormányzat?

A mostani polgármesteri levélből az derült ki, törekszenek az új ügyeleti rendszer kialakítására: elkezdődött a munka az egykori lordok háza földszintjén, az ingatlan átalakítására a vállalkozóval a szerződést június 18-án írták alá, a munkaterületet pedig június 22-én adták át.

Megkérdeztük, de nem kaptunk választ arra, milyen határidővel fejeződhet be a kivitelezés, és mennyibe kerül az önkormányzat számára az átalakítás. Mint ahogy arra sem érkezett válasz, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának baloldali vezetése meddig kívánja az OMSZ-szel kötött határozatlan idejű megállapodás kereteit kihasználni, és az OMSZ jóindulatára és felelős gondolkodására hagyatkozni annak érdekében, hogy a szombathelyi polgárok orvosi ügyeleti ellátása megoldott legyen a vasi megyeszékhelyen.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz–KDNP) úgy reagált: továbbra is aggályosnak tartják a helyzetet, ami az orvosi ügyelet ellátásával kapcsolatosan kialakult. Felhívta arra is a figyelmet, hogy annak működtetése kötelező önkormányzati feladat.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában