Helytörténeti gyűjteményt rejt

2020.06.13. 15:30

Nyolc évvel ezelőtt nyílt meg a két kis kiállítótér a szép, tornácos parkerdei parasztházban

Stieber Csaba, a parkerdei büfé tulajdonosa nyolc évvel ezelőtt hozta létre néprajzi és természettudományi gyűjteményét. Saját költségén építette fel a régi falusi élet használati tárgyaiból és kitömött állatokból álló tárlatát. A két kiállítást – amelyek folyamatosan bővülnek, változnak – bárki ingyenesen megtekintheti.

Gyöngyössy Péter

Stieber Csaba gyűjteménye csaknem ezer tárgyból áll, ennek hetven százaléka ki is van állítva

Fotó: Szendi Péter

A parkerdei büfé jóval több, mint aminek első pillanatra látszik. Valóságos kis birodalom rejlik a kerthelyiség területén. A sörkert közepén egy szépen felújított vetőgép jelzi, hogy a tulajdonos szereti a régi tárgyakat. A figyelmes látogató rengeteg régi dologra lelhet a kert zugaiban. Hátul pedig egy szép, tornácos parasztház két kis múzeumot rejt. Az egyikben a Nyugat-Dunántúl régi falusi életéhez kapcsolódó használati tárgyakat láthatunk, a másik a környező táj jellemző állatvilágát mutatja be kitömött preparátumok segítségével. A két kiállítótér kívülről, az üvegfalon keresztül is megtekinthető, de az érdeklődők be is mehetnek a tárgyak közé.

Stieber Csaba testvéreivel a rendszerváltás után vásárolta meg a büfét. A nyitás 20. jubileumán, 2012-ben nyílt meg a két kis múzeum. Mint megtudtuk, Csabát mindig érdekelték a szép régi tárgyak. Szívesen látogat helytörténeti gyűjteményeket. Először különösebb koncepció nélkül, saját örömére gyűjtögette a népi élet jellegzetes használati tárgyait. Rendszeresen járta a zsibvásárokat, bolhapiacokat. Előfordult, hogy egy kisebb teherautónyi régi tárgyat mentett meg egy falusi padlásról, de az internet segítségével is sokat vásárolt.

Stieber Csaba gyűjteménye csaknem ezer tárgyból áll, ennek hetven százaléka ki is van állítva
Fotó: Szendi Péter

– A begyűjtött tárgyakkal még sok munka van, míg kiállíthatók lesznek – tudtuk meg Stieber Csabától. – A vetőgépen sokat kellett dolgozni, nem volt egy ép porcikája sem. A csikótűzhely darabjait egy kosárban kaptam. A kertemben szoktam bütykölni. Mintegy ezer tárgyból áll a gyűjteményem, ennek 70 százaléka van kiállítva. Rendszeresen cserélgetem őket, hogy a törzsvendégek is mindig találjanak újdonságot.

A néprajzi gyűjtemény már kinőtte a parasztházat formázó kiállítóteret. Van itt többféle régi fából készült krumplinyomó, régi, máz nélküli zsíros bödön, szőlődaráló, tematikus rendben a lópatkolás szerszámai. De van itt mézeskalácssütő forma és kékfestéshez használt mintanyomó is. Csaba egyik legkedvesebb tárgya egy iskolai palatábla a hozzá tartozó eredeti tengeri szivacs törlővel.

Kitömött állatok képezik a természettudományos kiállítást. Ebből is van több száz.

– Az első állatom egy mókus volt, amit egy zsibin találtam – mutatta Stieber Csaba. – Úgy vásároltam valamennyit. A legdrágább a borz volt, 20 ezer forintot fizettem érte. A mormotát egy felszámolás előtt álló iskolai szertárból mentettem meg. De vásároltam már interneten Londonból is. Olyan állatokat, főleg madarakat gyűjtök, amelyek a Nyugat-Dunántúlra jellemzőek. Fácánból, ölyvből mókusból van több szép példány. De van egy szalakóta is. Még egy jégmadarat és egy gyurgyalagot szívesen kiállíta­nék. A városi gyerekeknek nagy élmény látni ezt a sokféle állatot így együtt. Más módon nem találkoznának velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában