A költőnő, a mérnök és a helyi nyomdák

2020.06.18. 07:00

Rengeteg digitális tartalom érhető el a szombathelyi könyvtár honlapján

A Berzsenyi Dániel Könyvtár több mint tízezer oldal digitalizálása mellé három oktatócsomagot is létrehozott, amelyek a honlapjukon immár bárki számára hozzáférhetők.

Merklin Tímea

Szalainé Bodor Edit, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatóhelyettese

Fotó: Horváth Balázs

A témák meghatározásánál elsődleges szempont volt, hogy a digitalizált anyagokra épüljön, új ismereteket nyújtson, tartalmazzon interaktív elemeket, és felhívja a figyelmet a helyismereti gyűjteményre – tudtuk meg Szalainé Bodor Edit igazgatóhelyettestől. Cél volt, hogy beépíthető legyen az általános és középiskolai tananyagba, többféle tantárgyhoz kapcsolódjon, ezért a könyvtárosok mellé külső szakértőket is bevontak – Várnainé Balogh Beáta általános iskolai és Bodó Judit középiskolai tanárokat.

Szalainé Bodor Edit, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatóhelyettese
Fotó: Horváth Balázs

Az első tananyag a kemenesaljai Dukai Takách Judit életét, pályáját dolgozza fel, a kor divatjára is nyitottan. Érdekes, hogyan tudott nőként érvényesülni, miért dicsérte Berzsenyi Dániel. Azért esett rá a választás, mert a kevéssé ismert Vas megyei költőnőt a feledésből visszahozza, hiszen elismertséget tudott szerezni a 19. század eleji „férfias” világban.

A másik oktatócsomag egy virtuális séta Szombathelyen Bodányi Ödön főmérnökkel a 19. század végén, a 20. század elején. Újdonságokat mutat be az akkori modern városból, Éhen Gyula idejéből. A séta a vasútállomásról indul, ahol omnibusszal mehetünk a főtérre, megtekintve a jelentős épületeket, ebédelünk a régi Savaria étteremben, majd villamossal kattoghatunk ki a Szent István parkba.

A harmadik tananyag helyi nyomda- és sajtótörténet 1880-tól 1945-ig.

Az interaktív felületeken a diákok – vagy akár érdeklődő felnőttek – önállóan is dolgozhatnak, mindegyikhez vannak feladatok, totók is. A könyvtár szeptemberben az oktatócsomagokat kiküldi az iskoláknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában