nem tudták megmenteni

2020.06.27. 07:00

Tragédia: háztűzben halt meg egy férfi Zsédenyben

Tragédia történt péntekre virradóra a településen. Egy Rákóczi utcai ház tetőtere kigyulladt, az ott élő középkorú férfi életét már nem tudták megmenteni.

Tersztyánszky Krisztina

Bognár László polgármestert éjfélkor hívták, hogy baj van. Elmondása szerint a tűzoltók hosszan küzdöttek a lángokkal

Fotó: Horváth Balázs

Pénteken délelőtt az utcában már csak az erős koromszag, meg az oltás nyomán keletkezett sár emlékeztet az éjszaka történtekre. Bognár László, a kétszáz lelkes Zsédeny polgármestere elmondja: éjfélkor hívta az egyik utcabeli lakó, hogy baj van. Mire a faluvezető pár perc múlva a helyszínre érkezett, a sárvári tűzoltók már dolgoztak. A 84-es főúton elhaladó valamelyik autós értesítette őket. Lánggal égett a ház felső szintje és a tetőszerkezet, a gerendák, a salakgyapot-szigetelés. Ekkor már az áldozatot is kihozták a házból, akinek a testét a bejárati ajtó közelében találták meg. A helyszínre érkeztek a szombathelyi hivatásos tűzoltók és a Vas megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei is.

A polgármester szerint hosszan küzdöttek a lángokkal, a katasztrófavédelem jelentése szerint egy gázpalackot is kihoztak a házból. Az egész falu értetlenül áll a történtek előtt.

Bognár László polgármestert éjfélkor hívták, hogy baj van. Elmondása szerint a tűzoltók hosszan küzdöttek a lángokkal Fotók: Horváth Balázs

– A ház lakója februárban múlt 53 éves – meséli Bognár László, aki három évtizede áll a falu élén. – Egyedül élt, de itt laknak a faluban a szülei és a testvérei is. A házat is egymaga építette, valamikor a kilencvenes évek elején. Mindig volt munkahelye, a házat is, a környékét is rendben tartotta.

Erről tanúskodik az udvaron a frissen lenyírt gyep, a gondozott örökzöldek, a kerítés mellett nemrég kivágott tuják. Az alápincézett, százötven négyzetméteres családi ház tetején most üszkös gerendák meredeznek, a bejárati ajtó és a redőnyök a földszinten is eldeformálódtak a nagy hőtől. Az erős szél nagy meggörbült fémdarabokat szakít le az erkélyről.

A sárvári és a szombathelyi hivatásos tűzoltók is dolgoztak csütörtök éjjel azért, hogy eloltsák a lángokat

A falubelieknek fogalmuk sincs, mi okozhatta a tragédiát. A polgármester szerint egy ekkora faluban mindenki ismeri egymást, nincs, akit ne érintene meg az eset, sokan érdeklődtek telefonon még az elszármazottak közül is, hogy mi történt. Az elhunyt férfi féltestvére érkezik megnézni a házat, a fejét rázza, nincs mit mondania. A szomszéd utcában lakó szülők résnyire nyitják az ajtót és intenek: nem szeretnének beszélni.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati hatósági eljárásban vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit. Ebből talán majd fény derül arra, amiről most még találgatni sem lehet.

A tragédiáról korábban már beszámoltunk:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/haztuzben-halt-meg-egy-ferfi-zsedenyben-4081013/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában