rendezvény

2020.06.22. 07:00

Vírusbúcsúztató ünnep Csöngén– A falunapon három nemzedék szórakoztatott a színpadon (Galéria)

A falu lakói szombaton talán az első falunapot tartották meg a megyében. El is nevezték vírusbúcsúztatónak, bár a biztonság kedvéért a fertőtlenítő folyadékos flakont elhelyezték a bejáratnál.

Tersztyánszky Krisztina

A Reménység nyugdíjasklub tagjai már reggel kilenckor magukra öltötték egyenkötényeiket és elkezdték rotyogtatni a három kondérnyi krumpli- és babgulyást a falu központjában levő közösségi épületnél. Még nótázásra is maradt idő a szorgos munka mellett. Úgy főztek, hogy jusson belőle mindenkinek, aki ellátogat a falunapra, hiszen évek óta megszokott, hogy jönnek szép számmal a szomszédos falvakból is. A kemencében is már délelőtt pirultak a bőrös malacfalatok. A húst meg a zöldséget adományba kapta a közösség, a további kiadásokat, ahogy máskor, úgy az idén is a település költségvetéséből fizették.

– Azt terveztük, hogy valami szerényebb kulturális programot mindenképpen szervezünk a szokott időben – avat be Nyéki Sándor polgármester. – Hogy mekkorát, az majd attól függ, mit mond a kormány. Ugrásra készen állt mindenki, aztán, szinte az utolsó pillanatban derült ki, hogy szabad a vásár. Nagyon várta már az egész falu a „felszabadulást”, bár, le a kalappal, mindenki szépen betartotta a korlátozásokat, még titokban sem találkoztak.

 

A csöngei lányok-asszonyok nemzedékei évek óta lelkesen gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról. Úgy mondják, vannak a csibék, a tyúkok meg a kotlósok. A legfiatalabb generáció egy öttagú lányformáció; a nekik már retrónak számító ezredfordulós diszkószámokra készítik saját koreográfiájukat. A falunap idején épp azon törték a fejüket, milyen érettebb nevet válasszanak az eddigi Titkosmikkentyűk helyett. A középkorosztályt képviselő Vadrózsák szépségükkel és vidámságukkal ezúttal is elvarázsolták a falu népét. A tilalmak miatt a nyugdíjasklub énekeseinek sem volt sok idejük a közös próbákra, de azért összehoztak egy aktuális, a tőlük megszokottan pörgős nótacsokrot. Később Matyi és a Hegedűs is felállt a világot jelentő csöngei deszkákra, fokozva a jó hangulatot. Hála a praktikusan kialakított közösségi térnek, az időjárás viszontagságai sem állhatták útját a minden korosztályt megmozgató vigasságnak.

Szeretünk együtt lenni, szeretjük a közösséget – árulták el a falunapozók. Talán ebben rejlik a sikeres rendezvényeik titka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában