A hatvanöt év felettieknek nem ajánlják a fürdőzést

2020.06.23. 14:00

Vizeink kiválóak, már csak a jó idő hiányzik

Mind a négy, fürdésre alkalmas tavunk vízminősége kiváló: érdemes megmártózni a Szajki-, a Vadása-, a Hársas- és a gersekaráti tóban is. A járványügyi helyzet miatt azonban a természetes vizeknél is érdemes betartaniuk az üzemeltetőknek, a dolgozóiknak és a vendégeknek is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) iránymutatását.

Vas Népe

A Vadása-tó minőségét is ellenőrizték, ott is bátran mártózhatunk Fotó: VN-archív

Júniusban, szezon előtt ellenőrizte mind a négy engedélyezett Vas megyei természetes fürdővíz minőségét a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A vízmintákat laboratóriumi vizsgálat alá vetették, amelynek eredményei alapján a hosszúperesztegi Szajki-tó, a hegyhátszentjakabi Vadása-tó, a szentgotthárd-máriaújfalui Hársas-tó és a gersekaráti Olimpia-tó egyaránt kiváló minősítésű.

A Vadása-tó minőségét is ellenőrizték, ott is bátran mártózhatunk Fotó: VN-archív

– A fürdővíz-mintavételeket a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak meghatározott minőség-ellenőrzési ütemterv szerint kell elvégezniük. Az első mintavételt legfeljebb három héttel a fürdési idény kezdete előtt meg kell tenni, majd további, legalább három mintát kell venni a fürdési idény folyamán azzal, hogy az egyes mintavételek között nem telhet el egy hónapnál hosszabb idő – mondta el dr. Jágerné dr. Szabó Erika helyettes megyei tisztifőorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi és Járványügyi Osztályának vezetője.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika
Fotó: Cseh Gábor

Kiemelte: a mintákat az átlagosan legnagyobb fürdési forgalom helyén vagy a fürdővízprofil alapján várható legnagyobb szennyezési veszély helyén, legalább 1 méteres vízmélységnél, a vízfelület alatt 30 centiméterrel kell venni.

A helyettes megyei tisztifőorvostól megtudtuk azt is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatai alapján, a koronavírus okozta járványügyi helyzetben a fürdővíz-használati engedéllyel rendelkező természetes fürdőhelyek a többi között azzal a feltétellel látogathatók, hogy a nem közös háztartásban élőknek egymás között meg kell tartaniuk az 1,5–2 méter távolságot. Beszélt arról is, hogy mivel a koronavírus az idősekre és a krónikus megbetegedésben szenvedőkre a legveszélyesebb, a központ a 65. életévüket betöltöttek számára nem javasolja a természetes fürdőhelyek és kültéri medencével rendelkező közfürdők látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában