huszonhetedik alkalommal

2020.07.06. 07:00

A kistelepülések is részei kultúránknak – Egyházashetye is igazolja

Több településén várják koncertek és kiállítások két hétig a közönséget a XXVII. Hetyei Nemzetközi Művészeti Napokon, amely szombaton Kereszty Gábor Víziók című fotótárlatának megnyitójával kezdődött Egyházashetyén.

Pajor András

Kondor János festőművész (papírral) Kereszty Gábor fotótárlatát nyitotta meg a Berzsenyi Emlékházban

Fotó: Pajor András

A Berzsenyi Emlékházban a fotókiállítást megnyitó Kondor János festőművész úgy vélekedett, ha nem festő, hanem fotós volna, akkor valószínűleg hasonló képeket készítene, mint Kereszty Gábor. – A víz és a tükröződések felszínen keltette fény- és formai játékai komoly gondolatokat ébresztenek – tette hozzá.

Kereszty Gábor sok évtizede fotografál és a fővárosból költözött vidékre. – Egy kigondolt, megálmodott anyaggal készülök ezekre a fotós bemutatóimra. Nem pusztán egy nagyváros joga, hogy kiállításokat rendezzen. A kistelepülések is részei az életünknek, a kultúránknak – fogalmazott hitvallásáról.

Kondor János festőművész (papírral) Kereszty Gábor fotótárlatát nyitotta meg a Berzsenyi Emlékházban
Fotó: Pajor András

– Egyházashetyére, a megye legismertebb irodalmi emlékhelyére nemcsak a környező fürdők vendégei látogatnak, hanem az egyre több kerékpáros vendég mellett kialakulóban egy az irodalmi körre, a kultúrára épülő turizmus is – mondta el Zolnai Attila polgármester.

A Berzsenyi-kultusz életben tartásának része a fesztivál közösségteremtő szándéka, amely kezdetben összművészeti táborként, a szombathelyi főiskola akkori diákjaival indult Sellyei Gáborné kezdeményezésére. – A Géniusz Kürtegyüttes több tagja részt vett 27 éve az első Hetyei Napokon. Ezúttal ismét fellépnek az akkori diákok, már professzorokként magukkal hozva tanítványaikat – számolt be a főszervező Múzsa Egyesület elnöke, Zolnainé Nábrádi Györgyi. Július 17-én a jánosházi zeneiskolában, 18-án Sitkén, a művészeti napok végén július 19-én 17 órától a hetyei katolikus templomban tart zárókoncertet a kürtegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában