Az ipartelepen végeztek a munkálatokkal

2020.07.30. 07:00

A levegőből a földbe kerültek a vezetékek Bükön

A föld alá kerültek a nagyfeszültségű vezetékek a büki iparterületen, ahol ezzel zárul a teljes közművesítés és termelőüzemek fogadására alkalmas már az övezet. Újabb bombát nem találtak a munka során.

Bakos Ágnes

A Répce-híd után most fával beültetett zöld terület fogadja az Alsóbük felől a városba érkezőket

Fotó: Bakos Ágnes

A napokban végeztek a nagyfeszültségű vezetékek föld alá helyezésével a mintegy húszhektáros büki iparterületen. A felsőbüki városrész egyes utcáiban tapasztalták is a folyamat utolsó fázisait, hiszen az néhány órás áramszünettel járt az érintett háztartásokban. Mintegy fél kilométeren kerültek a föld alá a 20 kilovoltos távvezetékek, párhuzamosan a mezőgazdasági út egy szakaszával. A Vog út mentén a beérkezési ponton két új oszlopot állítottak, ott megy föld alá a rendszer. Az iparterület másik felén ugyancsak két új oszlopot helyeztek ki, látszik: ott lesz ismét légkábel a vezetékekből.

Ezt a munkát előzte meg a kutatás, amely során előkerült egy második világháborús bomba éppen egy hónappal ezelőt. A robbanószerkezetet azóta elszállították és megsemmisítették – és nem került elő sem másik ugyanolyan, sem hasonló szerkezet a további földmunkák közben.

A kormány által már nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházási célterületté nyilvánított ipari övezet közművesítésének ez volt az utolsó része, korábban már a telekhatárig vitték a vízvezetéket, a csapadékvíz- és a szennyvíz- elvezetést. A gazdáknak megfi zették az úgynevezett zöldkárt, a terület már alkalmas arra, hogy termelőüzemek létesüljenek, bővítve Bük északi iparterületét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában