Közkatonákat képeznek

2020.07.24. 11:30

A speciális önkéntes tartalékosi rendszerrel munkahelyeket teremtettek Vas megyében is

Július elsején kezdődött a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzése megyénkben. Jelenleg huszonnégy közkatonát képeznek, a kiképzést tegnap Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke is megtekintette.

Polgár Patrícia

A közkatonák jelen pillanatban alapkiképzésen vesznek részt, augusztusban lövész alapkiképzéssel folytatják, majd lövész szakfelkészítésre mennek.

Fotó: Cseh Gábor

A speciális önkéntes tartalékos szolgálatot a Magyar Honvédség a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként, munkahelyteremtési céllal hozta létre. Speciális tartalékosnak egyébként azok a 18 és 50 év közöttiek jelentkezhetnek, akik elvesztették munkahelyüket és megfelelnek a pszichológiai vizsgálaton, valamint rendelkeznek orvosi egészségügyi alkalmassági igazolással. Egyben vállalják a hat hónapos kiképzést, mely alatt a havi bruttó 161 ezer forint mellett ruházkodási, illetve utazási hozzájárulást is kapnak.

Nyugat-Magyarországon a területvédelmi tartalékosi rendszer az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred hatáskörébe tartozik. Az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj kiképzését megtekintette Sipos Antal ezredes, ezredparancsnok és Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke is.

 

– Erőt, egészséget! – üdvözölték az elnököt a tartalékosok. Miután mindenkivel kezet rázott, Harangozó Bertalan köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki az önkéntes szolgálatot vállalóknak. – Katona nélkül nincs hadsereg, magyar honvéd nélkül pedig nincs magyar honvédelem – mondta. Ezt követően kiemelte az önkéntes és hivatásos hadsereg rendkívül fontos szerepét: azt, hogy ha a szükség úgy hozza, megvédik (vagy képesek megvédeni) hazájukat. Reménykedik a békében és a honvédség békefenntartó képességében.

A tegnapi kiképzésen a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok három csapatra bontva sajátíthatták el az alapokat. Az elsőn a figyelőpont-építés – menedékhely felállítási módja, arcfestés – rejtelmeit, a másodikon az egyéni álcázást, a harmadikon az erődítést, azon belül is a gyalogsági ásó összeszerelését és gyakorlati alkalmazását: a fekvő-, az álló- és térdelő-lövészteknő kialakítását tanulhatták meg az önkéntesek.

A kiképzést megtekintette Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke
Fotó: Cseh Gábor

Sokan ugródeszkaként tekintenek a speciális önkéntes szolgálatra, kitapasztalják, hogy mik az erősségeik. Később ennek tudatában tudnak jelentkezni akár a hivatásos állományba. Most még semmiféle kötöttségtől nem kell tartaniuk, bármikor visszaléphetnek.

Nagy Nikolett – immáron közkatona – húsz éve a vendéglátásban és a kereskedelemben dolgozott. Hol szakácsként, hol pultosként – legutolsó munkahelyén, melyet a járvány következtében vesztett el, eladó volt. A szombathelyi nő áprilisban vált munkanélkülivé. Ezután rögtön a munkaügyi központhoz fordult, ott ajánlották, hogy jelentkezzen speciális önkéntes területvédelmi tartalékosnak. Túl a negyvenen kihívásként tekint a lehetőségre. Mint mondja, korábban álmában sem gondolta volna, hogy katona lesz belőle, viszont a kiképzés során annyi pozitív hatás érte, hogy komolyan elgondolkodott azon, hogy jelentkezzen a honvédség kötelékébe.

Németh István főhadnagy, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 18. Kiképző Századának parancsnokhelyettese elmondta: az első turnus kiképzése július 1-je óta tart, három hét telt el a hat hónapos kiképzési időből. Huszonkilencen jelentkeztek első körben a századhoz – fele-fele arányban nők és férfiak –, azonban jelenleg huszonnégyen kapnak kiképzést. Ugyanis négy jelentkezőt lakóhelyük miatt Győr-Moson-Sopron megyéhez utaltak át, volt, aki egészségügyi okokból hagyta abba a kiképzést, de olyan is volt, aki közben munkát talált. – A kiképzés hasonlít az önkéntes területvédelmi tartalékosokéhoz, de sok eleme már a szerződéses állomány kiképzésére emlékeztet. Jelen pillanatban a közkatonák alapkiképzésen vesznek részt augusztus 6-áig, azután lövész alapképzéssel folytatják, az utolsó ciklusban pedig lövész szakfelkészítésre mennek. A kiképzést a Magyar Honvédség elismeri alapkiképzésként, így a későbbiekben a speciális önkéntesek akár hivatásos katonának is jelentkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában