Teszteltük

2020.07.19. 07:00

A szinte járhatatlan szombathelyi utcák – Rázós élményben volt részünk (Videóval)

Három szombathelyi utcában jártunk, amelyek komoly gondot jelenthetnek az arra közlekedőknek.

vaol.hu

A Dozmat utca közepén autóval képtelenség nem belemenni ezekbe a hatalmas területű kátyúkba

Fotós: vaol.hu

Legutóbb, amikor Szombathely közlekedéséről írtunk, cikkünk alatt rengeteg hozzászólás érkezett. Többen nehezményezték az utak minőségét a vasi megyeszékhelyen. A rossz utak nem csak a közlekedést nehezítik, de az autóban is komoly károkat okozhatnak. Olyan szombathelyi utcákat kerestünk, amik már kis túlzással járhatatlanok. Természetesen nem a legnagyobb utakról van szó, de a három közül egyik sem zsákutca, sőt forgalmas helyek közelében fekszenek, és finoman szólva sem túl nagy öröm rajtuk végigmenni, kivétel, ha élvezzük a rázós helyzeteket. A város különböző pontjain jártunk. Lássuk, hogy melyik három utcáról van szó. Zötykölődjön velünk!

Eötvös Loránd utca

Az első helyszínünk közvetlenül a MÁV-rendelő oldalánál helyezkedik el, ezáltal sok autó jár arra nap, mint nap. Egy szűk utcáról van szó, ahol rendszerint az egyik oldalon autók parkolnak, így már önmagában sem egyszerű itt közlekedni, ugyanis két autó nem fér el egymás mellett, és nem egyirányú. Érdekes manőverek lehetnek ebben az utcában, ha szemből is érkezik egy autó, de ottjártunkkor ezt szerencsére megúsztuk. Amiket azonban nem tudtunk elkerülni, azok az útburkolaton található kátyúk, gödrök. Az utca elején és végén kifejezetten rossz a helyzet, de a közepén is egy csíkban egy miniatűr fekvőrendőrhöz hasonlító akadály teszi rázóssá az utazást. Az utca nem hosszú, de a végén mégis az az ember érzése: de jó, hogy ezen túlvagyunk.

Szentkirály városrészen található Bogát fasor komoly kihívások elé állítja az autót
Fotó: vaol.hu

Bogát fasor

A belváros után a külvárosban folytatjuk utunkat, ami a Bogát fasorhoz vezetett. A szentkirályi városrészen járunk, egy olyan utcában, ami nem éppen lakóövezet, ám azt tapasztaltuk, hogy sokan használják. Valószínűleg azért, mert nem akarnak kerülni és kimenni a 87-esre, vagy éppen fordítva, és a 87-es felé rövidítenének. Az út minőségét megtapasztalva egyik verziót sem ajánljuk jó szívvel. Az út mindkét széle megsüllyedt, egy autó még csak elfér a nyomvonalon, de ha már egymás mellé kerülnek, akkor kénytelenek annyira lehúzódni az út szélére, ahol már nincsen aszfalt, ráadásul a törésvonal szintjei között nagy a különbség, hogy egy ilyen szituáció kifejezetten rosszat tesz a gumiknak. Ebbe a helyzetbe sajnos érkezésünkkor mi is belefutottunk. Az útburkolat tele van repedésekkel, kátyúkkal, meglehetősen rázkódó „élményben” lehet része annak, aki itt halad, de ez a videóból is látszik.

A Dozmat utca közepén autóval képtelenség nem belemenni ezekbe a hatalmas területű kátyúkba
Fotó: vaol.hu

Dozmat utca

Olad városrészen található a Dozmat utca, amely, ha versenyt hirdettünk volna a három letesztelt utca között, akkor toronymagasan nyert volna negatív értelemben, pedig a másik két utcán is éppen elég volt végigmenni. Az elején repedezések, kisebb gödrök és egyenetlen betonréteg jelenti a problémát, majd a közepe felé haladva láthatjuk, hogy egy nagyjából 2 méteres szakaszon a betonréteg háromnegyed része hiányzik. Vagyis bárhogyan próbáljuk kikerülni, az autó egyik kereke biztosan belemegy majd, ami már 30 km/h körüli sebességgel is gondot jelenthet a mélysége miatt.

A Dozmat utca végén is mély kátyúk találhatók, amiket szintén nem könnyű kikerülni
Fotó: vaol.hu

Ami még ennél is jóval mélyebb, az az utca végén található két hatalmas kátyú: ha az Ernuszt Kelemen utca felől kanyarodunk, akkor nagyon hamar ott lesznek előttünk, amikor már nem könnyű korrigálni. Biciklivel még inkább figyelni kell ezen a helyszínen, mert könnyedén az aszfalton találhatjuk magunkat, ha belemegyünk egy-egy nagyobb kátyúba, amiből akad bőven. Ráadásul a Dozmat utca forgalma könnyen lehet, hogy az elkövetkezőkben nőni fog, ugyanis az utca elejétől nagyjából száz méterre egy új lakópark épül.

Videót is készítettünk, a tesztelés alkalmával. Először gyalogosan mentünk végig a fent említett utcákon, majd kocsival is megtapasztalhattuk. Az biztos, hogy rázós élményben volt részünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában