Körbekerítették, hogy megelőzzék a baleseteket

2020.07.22. 07:00

A vihar szakította le a szombathelyi hársfa egyik vaskos ágát

Néhány napja megcsonkítva, körbekerítve áll a Gayer park egyik koros hársfája. Még a múlt heti viharban tört le az egyik vastag ága.

Tersztyánszky Krisztina

A szakember szerint az ehhez hasonló viharkárokat nem lehet megelőzni

Fotó: Cseh Gábor

A Szompark Kft. felelős kertészeti és műszaki vezetője, Kondás Dániel érdeklődésünkre elmondta, a faóriás a múlt heti viharban sérült meg. A szakemberek egyelőre csak a fa védelméhez és a balesetveszély elhárításához szükséges metszéseket végezték el rajta, és körbekerítették a területet. Az ágak elszállítása után megvizsgálják majd a fát, és ha korhadt, kivágják.

A szakember szerint az ehhez hasonló viharkárokat nem lehet megelőzni
Fotó: Cseh Gábor

Mivel ennek a növénynek a vázágát már korábban eltávolították – köznyelven: a csúcsa hiányzik –, még nem tudni, túléli-e a mostani károsodást. Az alapelv viszont az: élő fákat indok nélkül nem vágnak ki, minél tovább igyekeznek megóvni, még a koronaméret csökkentése árán is.

A szakember elmondta, a Gayer parkban és a város más részein is folyamatosan végeznek favizsgálatokat, de azt tudni kell, egy ilyen mérés csak egy helyen, egyméteres magasságban ad keresztmetszetet a törzs állapotáról. A koronában lévő korhadásokat a favizsgáló is csak szemrevételezéssel tudja kikövetkeztetni, s bár vannak árulkodó jelek, előfordulhat, hogy a betegség kívülről nem látszik. Így a mostanihoz hasonló viharkárokat nem lehet biztonságosan megelőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában