tilalom

2020.07.02. 11:13

Alkoholt inni tilos, de kéregetni se ildomos Szombathely belvárosának több részén

Visszaszorítanák a koldulást és július 1-je óta tilos alkoholtartalmú italt fogyasztani a belváros több részén.

Tömböly Ágnes

Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

A koldulás jelenléte, a közterületi szeszesital-fogyasztás és az ahhoz kapcsolódó hangoskodás, szemetelés fokozott problémát jelent – olvasható ki a június 25-ei közgyűlési előterjesztésből.

A koldulás problémaköre az utóbbi időben fokozottan jelentkezett, főként az alábbi helyszíneken: Hefele Menyhért utcai élelmiszer áruház környéke, beleértve a Kossuth Lajos utca felé vezető átjárót; a Fő tér és a 48-as tér közötti átjáró; a Fő téri vendéglátó kerthelyiségek; Szent Erzsébet tér; Gyöngyösparti sétány; Borostyánkő áruház környéke; Szent Márton utca 23-37. sz. társasházak környéke; a Kisfaludy S. u. – Vörösmarty M. u. kereszteződése és annak közvetlen környezete; a Kisfaludy S. u. – Nádasdy F. u. kereszteződése és annak közvetlen környezete; Zanati úti hajléktalanszálló környéke és a belvárosi parkolók területe – olvasható a közgyűlés júniusi előterjesztésében.

Hozzáteszik, a kéregetés visszaszorításának megvan a jogszabályi alapja, az helyszíni bírsággal büntethető – ennek tétele elérheti az 50 ezer forintot is. A Közterület-felügyelet a jövőben az érintett területeket folyamatosan ellenőrizni fogja.

Itt ne bontsunk pezsgőt!

Ha éppen lánybúcsút vagy legénybúcsút tervezünk, jobb, ha nem a belvárosi köztereken bontjuk ki a bulihoz a pezsgőt: július 1-je óta ugyanis helyszíni bírsággal sújthatók azok is, akik itt fogyasztanak szeszes italt. A tilalom kiterjed a Fő térre, a Savaria térre, valamint az ide vezető díszburkolatos járdaszakaszokra, a Berzsenyi térre, a Mindszenty térre, a Szily János utcára, a Szent Márton út–Hunyadi út közötti gyalogos aluljáróra, a közparkokra, közkertekre. Kivételt jelentenek ez alól a vendéglátó előkertek, a városi rendezvények, és azok az események, ahol szeszesital-kimérést engedélyeztek.

Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) a Vásárcsarnoknál is megtiltaná az alkoholfogyasztást, mivel ez ott is komoly gondokat okoz, viszont ezt a módosítást közgyűlés nem szavazta meg.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a koronavírus-járványban fegyelmezettek voltak a szombathelyiek, otthon maradtak. Ezzel párhuzamosan megjelentek a belvárosban olyan emberek, akik az együttélés normáit kevésbé tartják be. A szombathelyi rendőrök 156 alkalommal kezdeményeztek velük szemben eljárást. Koldulás miatt 75 alkalommal, köztisztasági szabálysértés miatt 44 alkalommal intézkedtek.

Eddig ezeken a helyeken volt tilos a szeszesital-fogyasztás:

  • kereskedelmi és vendéglátó üzletek – ideértve a kizárólagosan palackozott italokat forgalmazó üzletek –, áruházak közterületre nyíló bejáratától számított 50 méteren belül;
  • rendelők, szociális, köznevelési és egészségügyi intézmények, közhatalmi funkciót ellátó szervezet (bíróság, ügyészség, rendőrség, NAV, kormányhivatalok, önkormányzatok stb.) elhelyezésére szolgáló épületek, valamint egyházi épületek telekhatárától számított 200 méteres távolságon belül;
  • közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül;
  • közösségi közlekedési eszköz igénybevételének céljából létesített, illetve erre kijelölt megállóban, várakozóhelyen, illetve helyiségben, valamint nyílt légterű megálló, várakozóhely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül, azzal, hogy ha a szeszesital fogyasztási korlátozás alá tartozó terület külső határvonala nem állapítható meg egyértelműen, akkor a szeszesital fogyasztása a megállót vagy várakozóhelyet kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben tilos.
  • A fentieket nem kell alkalmazni a közterület-használati engedéllyel rendelkező

  • vendéglátó előkertek,
  • városi rendezvények, valamint
  • szeszesital kimérési engedéllyel is rendelkező rendezvények területére.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában