A városnak nemcsak múltja, jövője is van

2020.07.05. 13:21

Átadták Kőszeg felújított piacterét

Átadták szombaton délelőtt a város felújított piacterét, amely a Városmajor környezettudatos rehabilitációja elnevezésű több mint 443 millió forint értékű projekt részeként uniós, hazai és önkormányzati forrás felhasználásával valósult meg.

Budai Dávid

Fotós: Ohr Tibor

Már javában árulták portékáikat az árusok, mikor szombaton délelőtt nyolc órakor elkezdődött a megnyitóünnepség. Básthy Béla polgármester nyitóbeszédében köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt abban, hogy a korábban leromlott városrész végre a belváros színvonalához emelkedhetett a Városmajor környezettudatos rehabilitációjával.

Elhangzott, a több mint 443 milliós fejlesztés során, nemcsak egy korszerű piacterület jött létre zárt csarnokkal és védőtetővel fedett kültéri árusító pultsorral, de a látogatóknak 57 férőhelyes parkolót, 18 kerékpártárolót, a Fő tér felé pedig egy kiemelt, biztonságos gyalogátkelőhelyet is kialakítottak. Összesen, mintegy 2400 négyzetméter újult meg, ahol a látványról rengeteg növény, a világításról pedig energiatakarékos lámpatestek gondoskodnak.

Fotó: Ohr Tibor

A polgármester elmondta, a felújított piactérnek elsősorban kereskedelmi funkciója van, a városlakók kiszolgálására hivatott, de egyben közösségi tér is, amely szervesen kapcsolódik a történelmi belvároshoz. – Nagyon bízom abban, hogy ez a fejlesztés betölti a célját, egy kicsit több, napfényt, boldogságot, lelkesedést, és sokkal több hitet ad abban a kőszegieknek, hogy ennek a városnak nemcsak nagyon szép múltja, de nagyon izgalmas jövője is van – fogalmazott.

Fotó: Ohr Tibor

Dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc felügyeletért felelős helyettes államtitkára az avatóünnepségen elmondta, a kormány számára fontosak a helyi termelői piacok, amit bizonyít az is, hogy számuk 2012 és 2019 között két és félszeresére emelkedett, ma már háromszáz hasonló piac van országszerte.

Fotó: Ohr Tibor

– A helyben megtermelt élelmiszer ízletesebb és egészségesebb, mint a messziről érkező, hiszen a termény a szárán érik meg, nem a szállításkor – mondta. Hozzátette, a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztésére és a közétkeztetés fejlesztésére kiírt pályázaton 279 pályázó összesen 6,1 milliárd forinthoz jutott hozzá, a szaktárca pedig még idén nyáron egy újabb 5,5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet meg, amellyel a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit szeretnék javítani. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, az elmúlt időszakban több mint 30 milliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg a megyében, de már most tervezés alatt vannak a következő időszak fejlesztései.

 

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, a piac felújítását a helyi tűzoltóság áthelyezése tette lehetővé, amihez szintén pályázati támogatást kapott a város, így összességében egy közel hétszáz millió forintos fejlesztés részeként valósulhatott meg a projekt. A képviselő végül egy szimbolikus gesztussal, egy oklevéllel köszönte meg a kőszegiek járvány során tanúsított fegyelmezettségét, az összefogást és az egymás iránt érzett felelősség megnyilvánulását. A beszédek után átvágták a szalagot és felszelték az ünnepi alkalomból készült hatalmas tortát – mindehhez a kőszegi fúvósok játéka biztosította a zenei aláfestést – a megnyitót aztán piacmustra követte, ahol a helyi termelők közül többen kóstolóval várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában