balesetek gyűjtőpontja

2020.07.28. 11:30

Sok a baleset a Csaba utcai kereszteződésben

Bukkanó címmel új rovatot indítunk, amelyben felkutatjuk és bemutatjuk Vas megye legveszélyesebb útszakaszait, csomópontjait. Tesszük ezt egyrészt azért, hogy felhívjuk olvasóink figyelmét, mely útszakaszokon kell figyelmesebben haladni. Másrészt pedig azért, mert a cikk szerzőjének javaslatai talán segíthetnek abban, hogy megelőzzük a hasonló baleseteket.

Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Tudósítóként rendszeresen érkezünk baleseti helyszínekre. Vannak olyan útszakaszok, ahova rendszeresen járunk. Ilyen például Szombathely határában, a 86-os és a 87-es főutak közös, várost elkerülő szakasza: két hónap alatt négyszer adhattunk hírt egy-egy ütközésről.

Az elkerülő története

A 86-87-es főutak Szombathelyt keletről elkerülő szakasza 1993–95 között épült. Akkor kétszer egy sávos úton haladhattak az autók. A forgalom növekedése miatt 2009- ben bővítették ezt a szakaszt kétszer két sávosra, ez idő alatt egyre több üzem települt a Csaba utca környékére, így nemcsak az elkerülő út, de az érintett útszakasz forgalma is jelentősen megnövekedett. A sok baleset miatt 2018-ban 70 km/h-s sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki.

Rosszul felmért helyzetek

Az elkerülő úton a Csaba útról balra kihajtókat egy gyorsítósáv segíti. Így is volt már példa arra, hogy öt sávon átvágva a hátulról, a külső sávban érkező autóval ütközött a kikanyarodó. A balesetek nagy többségénél azonban azt tapasztaltuk: a Csaba utcából kikanyarodó rosszul mérte fel a balról érkező jármű sebességét, illetve több sofőr azt „nézte el”, hogy a balról érkező autó az elkerülőről jobbra lekanyarodik- e vagy egyenesen továbbhalad.

A forgalmas kereszteződést érdemes óvatosan megközelíteni: a sebességkorlátozás betartásával és a körültekintő kikanyarodással is sok baleset megelőzhető. Kérdés: menynyit javítana a helyzeten, ha tábla tiltaná a Csaba utcából a balra kanyarodást a 86-87- es utakra? Ebben az esetben az autók a Csaba u. – Vásártér u. – Vépi utca útvonalon hasonló távolságon, vagy jobbra kanyarodva a kámi elágazó körforgalmában tudnának visszafordulni a bevásárlóközpontok felé.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/eletveszelyes-allapotban-van-a-szombathelyi-csaba-uti-baleset-egyik-serultje-4146287/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában