hatástalanítani fogják

2020.07.14. 07:00

Biztosítják a bombaszállítás útját Bükről

Tormásligetre szállítják el július 15-én, szerdán este a büki iparterületen talált II. világháborús brit légibombát, hogy aztán az ottani bányában hatástalanítsák. Időben az ott működő gyárak műszakváltásához igazodnak. Emiatt közúti, vasúti forgalomkorlátozás is lesz 18 és 24 óra között.

Merklin Tímea

Földmunkák közben bukkantak rá a bombára, amelyet biztonságos körülmények között kell elszállítani a hatástalanításhoz

Fotó: Unger Tamás

A 250 kilogrammos brit bomba feltehetően egy Brisstol-­Wellington típusú repülőgépről származik, amit egy német vadászgép lőtt le 1944. szeptember 20-án éjjel. A korabeli dokumentumok szerint negyed tizenkettőkor ért a csepregi-büki határ fölé, égve érkezett, a rajta lévő bombák két részletben robbantak fel. Egy fel nem robbant bombát találtak az eset után közvetlenül. Ami most került elő a büki iparterületen a földmunkák során, annyira a földbe fúródott, hogy akkor nem vették észre. A robbantótestet a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred katonái fogják hatástalanítani, de nem a helyszínen, mert az orrgyújtója a roncsolódás miatt nem kiszerelhető, ezért elszállítják a tormásligeti homokbányába. Emiatt július 15-én, szerdán 18 órától üzemzárásig szünetel a vonatforgalom Bük és Lövő állomások között, a GYSEV Zrt. közlése szerint az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Ennek következtében az érintett időszakban jelentősen megnő a menetidő a két település között.

Földmunkák közben bukkantak rá a bombára, amelyet biztonságos körülmények között kell elszállítani a hatástalanításhoz
Fotó: Unger Tamás

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztat, hogy 18 és 24 óra között forgalomkorlátozásokra lehet számítani a 8624-es, valamint a 8614-es számú úton. Teljes útlezárás lesz 18 órától éjfélig a 8624-es számú útnak a Csepreg, Rákóczi Ferenc utca és Tormásliget közötti útszakaszán. Szintén teljes útzár lesz a 8614-es számú útnak a Bük, Darling utcai kereszteződés és a csepregi körfogalom közötti útszakaszán, valamint a 8614-es számú út csepregi körfogalom és a megyehatár közötti útszakaszán 18 órától visszavonásig. A rend­őrök a közlekedőket Bükön, a Darling utcánál a Gyár utca irányába terelik, Szakonynál a benzinkútnál fordítják vissza a járműveket, Csepregen pedig a Rákóczi Ferenc utcai benzinkútnál, ahol Acsád és Bük irányába tudnak kerülni a gépjárművezetők. A Csepregre érkező tehergépjárműveket pedig a Kossuth Lajos utca felé terelik.

A tormásligeti homokbánya a Büki Csalitos Vadásztársaság területén található, a társaságnak tájékoztatni kell az eseményről a vadászokat. Ezért rögzítik az ottani beírókönyvbe is, amiben a vadászatokat regisztrálni kell, hogy a kérdéses időszakban egészen biztosan ne tartózkodjanak a közelben.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lelott-ego-angol-geprol-zuhant-le-a-bomba-bukre-4109522/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ketszaz-kilos-bombat-talaltak-bukon-4094714/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában