Heti összegző

2020.07.19. 20:00

Büki bomba, két vasi tragédia, lakodalomból a rendőrkapitányságra – Ez történt a héten Vasban

Ráadásul kétszer is emelkedett az igazolt koronavírussal-fertőzött betegek száma a héten Vas megyében. Összegyűjtöttük a legfontosabb történéseket:

vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

Lakodalomból a rendőrkapitányságra

Meglehet, a menyecskeruha sem került elő a lukácsházi kilátónál június végén megtartott lakodalomban, a násznép egy része ugyanis a Kőszegi Rendőrkapitányságon töltötte az éjszakát. A nem szokványos menetben zajló lakodalomról ITT számolunk be részletesen.

Több hónapja halott férfit találtak egy szombathelyi lakásban

Mentők, rendőrök és a tűzoltók vonultak a Rohonci út egyik tízemeleteséhez pénteken délelőtt, ahol az egyik nyolcadik emeleten lévő lakás ajtaját kellett kinyitni, mert nem adott életjelet az ott lakó férfi. A házban lakók elmondása szerint a férfi pszichiátriai kezelés alatt állt és nem tartotta vele egyik családtagja sem a kapcsolatot rendszeresen. Úgy tudni, most a fia kért segítséget a hatóságoktól, mivel telefonon jelezték neki, hogy az édesapja nem jelent meg az egyik kezelésen és a folyamatosan szedett gyógyszereit sem vette át már jó ideje. A szomszédoknál is érdeklődtünk az esettel kapcsolatosan, amelynek részleteiről ITT írunk.

Ismét nőtt az igazolt koronavírus-fertőzött betegek száma Vas megyében

A legfrissebb adatok szerint egy fővel emelkedett a betegek száma vasárnapra Vasban, így már 19 igazolt fertőzöttet tartanak számon megyénkben. A héten már másodszor történt emelkedés.

Ukrán munkások kerültek karanténba Vas megyében

Száznál több ukrán vendégmunkás van hatósági házi karanténban a megyében. Úgy tudjuk, a Vasban regisztrált 18. fertőzött is Ukrajnából érkezett. Az üggyel kapcsolatos írásunkat ITT találja.

Szerdán robbant a második világháborús, büki légibomba – Minden, amit tudni lehet róla (Videóval)

A légibombának az orrgyújtó szerkezete élesedett. Több mint 75 évet töltött a földben, ezalatt az idő alatt pedig erősen korrodálódott a burkolata. – tudtuk meg Gajdos Milán hadnagytól. A helyszínen lévő tűzszerészek beemelték a bombát a járműbe, és elszállították egy 7 km-re lévő zárt területre. Itt semmisítették meg. A Nestlé büki gyárát a szállítás idejére kiürítették, és az Ipar utca lakóinak is el kellett hagyniuk a lakóhelyeiket.

A Bükön talált bomba, amelyet szerdán szállították el, majd robbantották fel
Fotó: Horváth Balázs

A légibombát Bükről 19 óra körül Tormásligetre szállították, 22 óra után pedig itt robbantották fel. A megsemmisítés és a szállítás előtt közelről is megtekinthettük a bombát, melyről videót is készítettünk. Erről a tudósításunk ITT olvasható.

Egy lány asztmás rohamot kapott a földi szúnyoggyérítés után Magyarszombatfán

Asztmás rohamot kapott egy fiatal lány hétfőn este, miután a szúnyoggyérítő jármű a házuk előtt permetezett. Az apa, Vörös Jenő közvetlen összefüggést lát a vegyszer és a lány rosszulléte között. Az esetről szóló cikkünket ITT olvashatja.

Ausztria a koronavírus-járvány miatt 18 országból nem fogad repülőgépeket

A nyugat-balkáni országokból érkező járatok nem szállhatnak majd le Ausztriában – közölte Anschober. Hozzátette: nem kapnak leszállási engedélyt a Bulgáriából, Romániából, Moldovából és Egyiptomból érkező járatok sem. Cikkünket a részletes információkkal ITT találja.

A szinte járhatatlan szombathelyi utcák – Rázós élményben volt részünk (Videóval)

Olyan szombathelyi utcákat kerestünk, amik már kis túlzással járhatatlanok. Természetesen nem a legnagyobb utakról van szó, de a három közül egyik sem zsákutca, sőt forgalmas helyek közelében fekszenek, és finoman szólva sem túl nagy öröm rajtuk végigmenni, kivétel, ha élvezzük a rázós helyzeteket. A város különböző pontjain jártunk, erről szóló beszámolónkat ITT találja, amihez videót is készítettünk.

A Dozmat utca közepén autóval képtelenség nem belemenni ezekbe a hatalmas területű kátyúkba
Fotó: vaol.hu

Rosszul lett és meghalt egy autós Sorkifalud közelében

egy személyautó haladt Sorkifalud felől Vasszécseny irányába, amikor a sofőr rosszul érezte magát, ezért félreállt az autóval, majd kiszállt és az árok szélére ült. A vele együtt utazó kollégája nem sokkal ezután már csak azt vette észre, hogy a férfi oldalra dőlt, odalépett hozzá, de ekkor már nem tapasztalt életjeleket. A teljes cikket ITT találja.

Idő kell még a vasi fürdőknek is

A fürdők a főszezonra készültek, amikor a járvány miatt bezárni kényszerültek, „eltűnt” a vendégforgalmuk. Az újranyitás hónapokkal később, fokozatosan történt – az általunk megkeresett fürdők szinte mind teljes kapacitással üzemelnek. Vezetőik kivétel nélkül arról számoltak be: a korlátozások miatt bevételkiesés korlátozta ez évi lehetőségeiket. Sok múlik azon, hogyan alakul az idei és a jövő évi szezon. A turizmust különösen érzékenyen érintette a pandémiás helyzet, beleértve a mintegy 18 ezer embert foglalkoztató fürdőágazatot is. Április 20-án fürdővédelmi akciótervet hirdetett a Magyar Fürdőszövetség. Vasi fürdőknél érdeklődtünk, amelyről a beszámolót ITT találja.

A beruházások tekintetében a sárvári fürdőben (is) szükség volt bizonyos újratervezésre a járvány miatt. Felvételünkön Pintér Beatrix és Pup Tibor medenceőrök
Fotó: Horváth Balázs

Gregersen-Labossa György távozik a szombathelyi evangélikus gyülekezet éléről

Huszonnégy év szolgálat után augusztus 31-én lemond lelkészi állásáról Gregersen-Labossa György, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség parókus lelkésze. Ebből az alkalomból kértük, röviden összegezze pályáját és azt is, milyen feladatok szólítják el a szombathelyi gyülekezettől. A teljes cikket ITT olvashatja el!

Ötven kilót fogyott, most másoknak segít Seprenyi Fanni

Seprenyi Fannival öt év alatt megfordult a világ: huszadik születésnapjára százhúsz kilósan készült, ma már – ötven kilogrammal kevesebben – ő segít lefogyni sorstársainak. Hitelességének kulcsa, hogy járt már a cipőjükben. Tudja, min mennek keresztül az életmódváltás során, így megfelelő támaszt képes nyújtani számukra. A szombathelyi lánnyal való hosszabb beszélgetésünket ITT olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában