A kamerák és a rendszeres ellenőrzések sem segítenek

2020.07.29. 14:00

Esti iszogatás a szombathelyi Váci utcai szolgáltatósoron

Hiába ellenőrzik kiemelten a közteresek a Váci úti szolgáltatóházat és környékét, a mindennapos szeszesital- fogyasztás és hangoskodás zavarja az itt élőket.

Budai Dávid

Hétköznap este a szolgáltatóháznál. A bejárattól 50 méterre tilos alkoholt fogyasztani az önkormányzati rendelet szerint

Fotó: Cseh Gábor

Hatalmas problémát jelent a Váci utcai szolgáltatóház a Derkovits-lakótelepen élőknek – írja olvasónk, aki szerint a szolgáltatóház mára már egyet jelent az alkoholista csoportosulásokkal, verekedésekkel. A problémát az okozza, hogy az éjjel-nappal nyitva tartó dohánybolt mellett egy kisbolt, egy terasszal rendelkező kocsma, egy büfé is van. Ez pedig forgalmat – és nagy életet generál. Egy hétköznap estét választottunk arra, hogy személyesen győződjünk meg róla, valóban annyira tarthatatlan-e a helyzet, mint azt olvasónk állítja.

Csütörtök este van, kilenc óra, fiatalabbak és idősebbek is négy-öt fős csoportokba verődve beszélgetnek sörrel a kezükben a bolt bejárata előtt és távolabb is, azokon a beton támfalakon üldögélve, amelyeket mintha éppen erre találtak volna ki. A beszélgetés hangereje kicsit talán valóban fölötte van annak, amit egy a szolgáltatósorra néző ablakból még jó szívvel el lehetne viselni, amúgy ezúttal nyugalom van.

A kocsmában nincs nagy élet, a teraszt is már jó fél órával a zárás előtt elkezdik összepakolni, a dohányboltban viszont meglehetősen nagy a forgalom, bár állítólag a betérők számához képest az alkoholos italok forgalma nem számottevő. – Különben is, aki jön, az cigiért jön, és már megy is tovább – tudjuk meg, ahogyan az is kiderül, hogy aki mégis megáll a bejárat előtt iszogatni, az előbb-utóbb a közterület-felügyelet hangszóróból közvetített figyelmeztetésével szembesül, ugyanis a szolgáltatóház előtti utca 2015 óta be van kamerázva. Míg ott vagyunk, a hangszórók némák maradnak, de állítólag amúgy sem történik más, mint hogy azok, akik a figyelmeztetést kapták, egyszerűen befordulnak a sarkon, vagy arrébb mennek a már említett támfalakhoz, ahol nyomukban szanaszét dobált sörösdobozok és felesüvegek maradnak.

Hétköznap este a szolgáltatóháznál. A bejárattól 50 méterre tilos alkoholt fogyasztani az önkormányzati rendelet szerint
Fotó: Cseh Gábor

A probléma természetesen nem ismeretlen a városvezetés előtt, a kamerákat sem véletlenül telepítették. Dr. Károlyi Ákos jegyző azt mondja, a közterület-felügyelet kiemelt figyelmet fordít a szolgáltatóház rendjének megőrzésére. Júniusig lakossági kérésre a reagáló szolgálat legalább napi négy, továbbá a járőrszolgálat napi két alkalommal ellenőrizte a helyszínt. A közgyűlés döntése értelmében ugyan júliustól a Fő tér a kiemelt helyszín, a napi két ellenőrzés így is megvan.

A közgyűlés egyébként nemrégiben módosította a közterületi alkoholfogyasztásról szóló önkormányzati rendeletet, és konkrét területeket nevezett meg, ahol tilos az alkoholfogyasztás, a Váci utcai szolgáltatóház és környéke azonban nem került be a tiltott területek közé. Mivel azonban az önkormányzat 2011-es rendelete szerint tilos a szeszesital-fogyasztás a kereskedelmi és vendéglátó üzletek, áruházak közterületre nyíló bejáratától számított 50 méteren belül, így az tilos a szolgáltatóház környékén is. Leszámítva persze a közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátó előkerteket nyitvatartási időben.

Megtudtuk azt is: ha a közterület-felügyelet hangszórón keresztül felszólítja az érintetteket a szabálysértés befejezésére és erre az italozók odébbállnak, így kerülve ki a kamerák látószögéből, akkor a protokoll szerint nem mennek ki járőrök a helyszínre. Amennyiben a szabálysértés ezt követően is folytatódik, és erről lakossági bejelentés érkezik, akkor természetesen már kiszállnak a közteresek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában