Javították, most feltöltik

2020.07.03. 11:30

Felére csökkent a Dozmati-tó vízszintje, okkal történt

A falu határában létrehozott tavat hamar birtokba vette a vízhez kötődő élővilág és a környéken élő lakosság is. Egy ideje többen aggódva figyelték, hogy a tó vízszintje egyre alacsonyabb.

Gyöngyössy Péter

A környéken lakók közül többen aggódtak a kisebb vízszint miatt

Fotó: Szendi Péter

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól kapott tájékoztatás szerint a Dozmati-tó le­eresztő műtárgyánál, a feltöltés során szivárgást tapasztaltak. A javítást a kivitelező konzorcium a garanciális időszakban elvégezte. A munkálatokhoz a zsilipakna vízmentessége vált szükségessé, ezért csökkentették a tó vízszintjét. Ez több ütemben történt: január 15-én az Igazgatóság munkatársai a Dozmati tározó januári helyszíni bejárása során tapasztalt nem kívánatos vizesedési jelenségeket észlelve, megkezdték a tó vízszintjének csökkentését. A garanciális munkák elvégzését követően 2020. június 18-án megkezdődött a vízbeeresztés és ezzel a tó feltöltése.

A környéken lakók közül többen aggódtak a kisebb vízszint miatt
Fotó: Szendi Péter

A tó üzemvízszintjéhez 7,2 ha vízfelület tartozik. A javítási munkák elvégzése érdekében a tóban lévő vízmennyiség több mint felét le kellett engedni. A tározóban kialakult élővilág megóvása érdekében a vízleeresztést lassan, fokozatosan végezték. A legalacsonyabb vízszint mellett is maradtak vizes élőhelyek, a mélyebb tó részekben, így vissza tudott húzódni az élővilág. Az élővilág károsodására utaló jeleket nem tapasztaltak.

A Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tó leürítő műtárgyának javítására technológiai menetrend készült. Hozzávetőlegesen egy hónapot vett igénybe a karbantartás. Az elzárás jelenleg megfelelően működik, a szivárgás megszűnt, folyamatosan figyelemmel kísérik a műtárgy állapotát.

A tó újrafeltöltését a vízügyi igazgatóság végzi. Az üzemvízszint elérése az Arany-patakon érkező vízhozam függvénye, ehhez átlagos körülmények között minimum három hónap szükséges, mert a mederben kötelezően továbbengedendő ökológiai vízmennyiséget is biztosítani kell. A tó leeresztő műtárgyának javítása elkészült, további javítás pedig nem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában