Aláírást gyűjtenek

2020.07.20. 14:00

Harkályper lesz Celldömölkön? – A madarakat nem zavarja a riasztó, a lakókat viszont igen

A Kodály utcában az egyik, ősszel szigetelt lakótömbre harkályriasztó sípokat szereltek fel. A szomszéd ház lakóit zavarja a napi 24 órában visító szerkezet. Aláírást gyűjtenek, beadványt fogalmaztak. A sípokat felszereltető közös képviselő akár pereskedne is.

Gyöngyössy Péter

A lakók képviseletében: Zsámboki Zita, Bagics Zoltánné, Nagy Jánosné és Szabó Gabriella

Fotó: Cseh Gábor

Szombat reggel, ahogyan közeledünk a Kodály utcai, háromemeletes lakótömbökhöz, az ébredező városrész megszokott hangjai közül is kihallatszik a jellegzetes, visító hang, ami hol közelebbről, hol távolabbról szólal meg a lapos tetők irányából. Hamar megtaláljuk a hármas számú tömb oldalán, a tető magasságában elhelyezett hosszúkás sípokat. Amelyik a közelünkben szólal meg, kifejezetten fülsértő.

A szomszéd tömb lakói közül öten várnak ránk. Bagics Zoltánnétól megtudjuk, hogy 12 harkályriasztó sípot szereltek fel ősszel körben a ház oldalára. Szabó Gabriella szerint a gondok akkor kezdődtek, amikor a harkályok a szigetelőanyagot több helyen megbontották. Ezért a tömb közös képviselője riasztókat szereltetett fel. Őket nem keresték meg ezzel kapcsolatban. A riasztók meghatározott ritmusban és változó hangerősséggel napi 24 órában szólnak. Azóta elviselhetetlen az életük. Ő például nem tud aludni éjszaka.

A lakók képviseletében: Zsámboki Zita, Bagics Zoltánné, Nagy Jánosné és Szabó Gabriella
Fotó: Cseh Gábor

Már lassan nem meri kinyitni az ablakot. Még februárban aláírásgyűjtésbe kezdtek, beadványt fogalmaztak. Zsámboki Zita elmondja, hogy a jelek szerint a harkályokat nem zavarja a visító hang, nyugodtan ott kopácsolnak a sípok mellett, ráadásul az éjszakai működésnek nincs értelme, mert a harkályok éjjel alszanak. Szerinte más megoldásra lenne szükség. Szabó Gabriella nem tudja elképzelni, mi lesz akkor, ha a mind az öt tömb megcsináltatja a szigetelést, és mindenki telerakja sípokkal a házakat.

Papírt lobogtatva érkezik Szakos Zsolt, a riasztókat felszereltető közös képviselő. Mutatja a megyei kormányhivatal által kiadott határozatot, melyben hozzájárultak a sípok működéséhez. Előzetesen Farkas Gábor jegyzőtől megtudtuk, hogy az önkormányzati hivatalba beérkezett a lakók beadványa és a közös lépviselő figyelmét ő hívta fel arra, hogy a harkályok védett madarak, ezért a zavarásukhoz, elriasztásukhoz a természetvédelmi hatóság engedélye kell. A határozatot a júniusban beadott kérelemre július 8-án adta ki a hatóság. November óta engedély nélkül működött a riasztó. A jegyző szerint a megoldás egy birtokvédelmi eljárás lehet.

Szakos Zsolt azt mondja, ha a szomszéd ház lakói le akarják szereltetni a sípokat, fizessék meg a harkályok okozta károkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában