Két keréken is csak szabályosan!

2020.07.31. 20:00

Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb hibát, amit a bringások többsége elkövet

A kerékpárosok az egyik legkiszolgáltatottabb résztvevői a közlekedésnek, úgy is fogalmazhatunk szinte ők a láthatatlan és meztelen szereplők, és sajnos előfordul, hogy saját maguk nehezítik meg a forgalomban való biztonságos haladásukat, ha a rájuk vonatkozó KRESZ-t semmibe veszik. Egy-egy hiba sokszor követel végzetes sérüléseket, akár életeket is.

Lóránt András

Ez a kerékpáros a felfestett biciklisáv helyett az úttestet választotta

Fotó: Unger Tamás

Bőven tombol a bicikliszezon, ezért összeszedtük, mik azok az életbevágó szabályok, amelyek betartásával sokkal nagyobb biztonságban lehetünk nyeregbe pattanva az utakon.

Természetesen az alább felsorolt hibák nem minden biciklistára jellemzőek, ahogy az autósokat sem lehet egyéni malőrjeik alapján beskatulyázni.

Nagy ívben balra kanyarodás

Az egyik legveszélyesebb manőver kerékpározáskor, amelyet sokan szabálytalanul végeznek: hátranézés, irányjelzés, illetve a felezővonalhoz való besorolás nélkül kanyarodnak, mintha csak ők közlekednének az utakon. Számos esetben dudálnak rájuk az autósok, mivel hirtelen kell fékezniük, vagy megijednek az eléjük bevágó biciklistáktól. Ha megtörténne a baj, akkor gépjárművezetők lennének a vétlenek, azonban a fizikailag védtelenebb fél sérülne. Sose szabad úgy irányt váltani, hogy nem győződtünk meg arról, a mögöttünk zajló események lehetővé teszik-e azt.

Egymás mellett, csapatban haladás

Sokszor előfordul, hogy a kerékpárosok az úton egymás mellett haladnak, gyanútlanul beszélgetnek, azonban még akkor sem alkalmazzák a KRESZ-t, amikor előzésbe kezd egy jármű. Pedig a szabály előírja, hogy az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni”.

Biciklivel kutyát sétáltatás

A kutyasétáltatásnak és a biciklizésnek két külön tevékenységnek kellene lennie, mégis néhányan összekötik a kettőt. Egy kutya mozdulatai, legyen bármilyen jól idomított, kiszámíthatatlanok, így a biciklista rövid póráz esetén sem mindig tudja irányítani a járművét. Nemcsak a gazda és kedvence sérülhetnek ebben a szituációban, hanem a szabályosan közlekedő autós sincs biztonságban, hiszen az állat könnyen megijedhet a forgalom zajától, nagyobb hanghatástól és fél kézzel a kisebb testű négylábút sem lehet megtartani. Természetesen ezt is tiltja a KRESZ.

Sötétben biciklizés

Hiába lenne alapfelszereltség egy biciklin a fényvisszaverő prizma (elől, hátul, a küllőkön), és a lámpa (elől fehér vagy kardmiumsárga, hátul piros, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető), számos kerékpáros figyelmen kívül hagyja, szürkületkor, de akár éjszaka is bátran felpattannak a nyeregbe, arra gondolva, az autóknak úgyis van lámpájuk, de a sötét öltözet, a ködös idő szinte láthatatlanná teheti a kerékpárral közlekedőt.

Ez a kerékpáros a felfestett biciklisáv helyett az úttestet választotta Fotó: Unger Tamás

Nem a megfelelő helyen kerékpározás

Vannak olyanok, akik a kiépített kerékpárút és lefestett kerékpársáv ellenére is az úton közlekednek. Arról nem is beszélve, ha a járdán, a gyalogosokat veszélyeztetve, pedig előírás szerint ott csak úgy lehet közlekedni, ha a gyalogos forgalmat nem akadályozza és nem veszélyezteti a biciklista.

Biciklizés közben zenehallgatás

Ahogy autóvezetéskor, bringázás közben is alapvető lenne, hogy minden érzékszervünkkel a közlekedésre koncentráljunk, mégis sokan zenét hallgatnak. A szemünk mellett a fülünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, így akár élet-halál kérdésévé válhat, hogy halljuk mi zajlik körülöttünk, a zenére figyelve még a koncentráció se olyan feszes, ez pedig könnyen balesetekhez vezethet.

Magadra ismertél néhány hiba alapján, esetleg bicikliztél már a barátod mellett és nem húzódtál le az előző kocsi útjából, vagy a balra kanyarodásnál jársz el életveszélyesen? Semmi gond, a kerékpáros kultúra bármikor tanulható, a lényeg, hogy jobban figyelj oda a közlekedésre, és használd a KRESZ szabályokat megfelelően, ha vezetsz autót, akkor ugyanolyan körültekintéssel ülj nyeregbe, ahogy a volán mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában