Minden nap egy apró lépés

2020.07.17. 07:00

Környezettudatosan mossuk a ruháinkat!

A legtöbb mosószer olyan anyagokat tartalmazhat, melyek károsíthatják az élővizeket. Egyes alkotóelemei ekcémát és más bőrpanaszokat is okoznak, és gátolják ezek gyógyulását, de mérgezők is lehetnek.

Gyöngyössy Péter

Kerüljük a száradást könnyítő adalékanyagokat!

Fotó: Gyöngyössy Péter

Manapság ha ráparancsolnánk egy fiatalra, mossa ki a ruháját úgy, hogy nincs hozzá mosógép, lehet, hogy nem értené a dolgot. Ma már felnőtt egy nemzedék úgy, hogy a mosásról csak annyi tapasztalata van, hogy valahol a fürdőszoba egyik sarkában halkan zümmög egy gép, amibe időnként be kell pakolni a szennyest, és ki kell szedni a tiszta ruhát. Eleink még alaposan megdolgoztak a tisztaságért. A patakban mostak, vagy órákig főzték nagy fazékban a ruhát.

A legtöbb mosószer olyan fehérítőszereket, foszfátot, illatosítóanyagokat, mester­ségesen előállított adalék­anyagokat és enzimeket tartalmazhat, amelyek károsíthatják az élővizeket. Egyes alkotóelemei ekcémát és más bőrpanaszokat is okoznak, és gátolják ezek gyógyulását, de mérgezők is lehetnek. Az öblítőszerek gyakran allergiát kiváltó illatanyagokat tartalmaznak. A mosószerekből származó, az élővizekbe kerülő foszfát felboríthatja a biológiai egyensúlyt. A megoldás, ha már vásárláskor előnyben részesítjük a foszfátmentes mosóporokat.

Kerüljük a száradást könnyítő adalékanyagokat!
Fotó: Gyöngyössy Péter

A mosószóda vagy a reszelt mosószappan automata mosógépben is használható. A mosódió egy Délkelet-Ázsiából származó szappanfa termése. A dió héja alkalmas mosásra. Kerüljük az illatosító- és a selymesebb érzést adó, száradást könnyítő adalékanyagokat. Fontos a mennyiség. Kísérletezzük ki, mennyi az a minimális, ami feltétlenül szükséges. A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk a színük megtartásához. Ezeken kívül jól használható fehérítésre bizonyos anyagok esetében a sós vagy szódabikarbónás vízben való áztatás. Az öblítéshez illóolajokat használjunk.

A mosogatószerek is gyakran tartalmaznak foszfátot. Kellő figyelemmel választhatunk olyat is, mely biológiailag lebomló növényi alapanyagokból készül, mégis erős zsíroldó hatású. A forró vízben feloldott mosószóda is használható mosogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában