Allergia

2020.07.28. 07:00

A csalánfélék a legintenzívebbek

A csalánfélékre allergiások tüsszöghetnek a legtöbbet, de a pázsitfűfélék is közepes intenzitással mutatkoznak a levegőben – mutatja az Országos Közegészségügyi Intézet és az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe is. Az UV-védelemre is érdemes figyelni.

Bakos Ágnes

A gombák spórái kínozzák leginkább az allergiásokat

Fotó: Unger Tamás

A most a levegőben mutatkozó pollenek közül a leginkább allergének a pázsitfűfélék, azok közepes intenzitással mutatkoznak Szombathelyen. A megye déli részéről érdemes figyelni a zalai méréseket: ott is közepes a pázsitfűfélék jelenléte. Mindkét megyében a nyári gyomok közül magas a csalánfélék pollenkoncentrációja, Szombathelyen nagyon magas, Zalában magas a kültéri allergén gombák spóraszáma. Az útifű, a lórom, a ciprus- és tiszafafélék, a libatopfélék virágporának mennyisége alacsony, és a következő napokra sem prognosztizál jelentős emelkedést a meteorológiai szolgálat. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék, továbbá a kenderfélék virágpora alacsony koncentrációban van és lesz jelen a napokban a levegőben.

UV-sugárzásra figyelmeztetés nincs érvényben mára, azonban negyed óra alatt megéghet a bőr a napon, hiszen a 10-es skálán 7,4-es erősségű UV-sugárzás ígérkezik mára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában