Otthonra talált

2020.07.11. 20:00

Megnyílt az Őrségi Vadászati Kiállítás

Régi álom teljesült az Őrség fővárosában: tegnap ünnepélyesen átadták az Őrségi Vadászati Kiállítást befogadó épületet. A Gömbös Mátyás vadászmester pályája során folyamatosan bővülő gyűjtemény végre hazakerült.

Nemes Judit

Megtalálta helyét a kiállítás. A jövő héttől a nagyközönség is megnézheti

Fotó: Szendi Péter

– Orvosi rendelőként funkcionált korábban az épület, majd 2011-ben, amikor új egészségházat építhetett Őriszentpéter, ez a hely üresen maradt. Ebben az időben kezdtünk el beszélgetni Gömbös Mátyással, a gyűjtemény tulajdonosával, hogy miképpen kerülhetne haza a gyűjtemény Magyarszombatfáról – emelte ki Őr Zoltán polgármester a köszöntőjében. Végül 2016-ban, Körmenddel konzorciumban egy 250 millió forintos, közös tender részeként felújíthatták a régi rendelőt és beköltözhetett a kiállítás.

A kiállítás berendezésében pedig Majthényi László, Vas Megye Közgyűlésének elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Vas megyei területi szervezete nyújtott segítséget.

– Örülhetünk ennek a kiállításnak, mert illik ide, az Őrségbe. Ha az ország karakterjegyeit megnézzük, akkor a hungarikumok között találunk a vadászathoz kapcsolódó, 9-10. századi íjat, a Magyar Értéktárban a gyulai dámot, a gemenci gímet, azonban az Őrség is összeforrt a vadászattal – erről már V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos beszélt a megnyitón.

Megtalálta helyét a kiállítás. A jövő héttől a nagyközönség is megnézheti Fotó: Szendi Péter

Majthényi László kiemelte: nem kell összehasonlítani, mert nem lehet összehasonlítani a magyarszombatfai kiállítást az őriszentpéterivel. – Amellett, hogy Gömbös Mátyás vadásztársunknak az életműve ez, néhány barátjáéval kiegészítve, ez egy életformának is az életműve. Nem is biztos, hogy ezt az életformát úgy hívjuk, hogy vadász vagy vadászat, hanem úgy, hogy a természet szeretete és a természetnek az igénye – fogalmazott.

Dr. Gömbös Sándor, a gyűjtemény tulajdonosának képviselője elmondta: – Édesapám a 60-as évek végén kezdett el az Őrségben vadászni, rövidesen ez az életformájává vált, és az életét teljes mértékben kitöltötte ez a szenvedély. Ahogy gyarapodott ez a gyűjtemény, úgy fogalmazódott meg évtizedekkel ezelőtt ez a gondolat, hogy közkinccsé kellene azt tenni – hangsúlyozta, kiemelve: édesapja célja volt, hogy kiállításon formálja a vadászokról az emberek szemléletét.

A gyűjtemény gazdája, Gömbös Mátyás tárlatvezetést tartott a megjelenteknek.

A tárlatnak 17 évig adott otthont Magyarszombatfa, Őriszentpéteren pedig immár végleges otthonra talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában