Halat a hétköznapokon is!

2020.07.31. 14:00

Növelnék a magyar halfogyasztást – 16 milliárdot fordítanak az ágazatra

Hiába egészséges a hal, az ára, az íze és a szálkák miatt nálunk még mindig kevés fogy belőle. A haltermelés tavaly 9 százalékot esett vissza.

Budai Dávid

Jócskán visszaesett tavaly a haltermelés, ami leginkább a pontyot jelenti, a horgászoknak értékesített hal mennyisége viszont nőtt. Magyarországon a hal nem túl népszerű, évente átlagosan fejenként mindössze 6,73 kilogramm fogy belőle, ami töredéke a világátlagnak. Vannak persze helyek, amelyek kifejezetten a halfogyasztásra rendezkedtek be, ilyenek a halászcsárdák is. Egybe mi is ellátogattunk. Képünkön Muzsai Ildikó éppen rántott pontyot ebédel

Fotó: Szendi Péter

Rekordot döntött tavaly az egy főre jutó globális halfogyasztás (20,5 kg), és a pozitív trend várhatóan az előttünk álló évtizedben is folytatódni fog – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének friss jelentésében. Bár a számok azt mutatják, hogy soha nem evett még annyi halat az emberiség, mint most, mi, magyarok nemigen járultunk hozzá ehhez a statisztikához.

Az egy főre jutó halfogyasztás nálunk idén érte el a 6,73 kilogrammot – igaz tíz éve még csak 3,5 kilónál tartottunk – Nagy István agrárminiszter pedig idén januárban úgy nyilatkozott, hogy 2023-ra egy kilóval szeretnék növelni az évenként elfogyasztott, egy főre eső hal mennyiségét. A Magyar Halászati Operatív Programban 16 milliárd forintot fordítanak a halászati ágazat fejlesztésére, és továbbra is ösztönzik a halfogyasztást, amely egyébként évente 30-40 dekával növekszik is.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentéséből kiderül, tavaly 27,06 ezer hektáron folyt halgazdálkodás az országban, miközben a halastavakban termelt hal tavalyi mennyisége 9 százalékkal, 20,62 ezer tonnára csökkent, igaz, emellett jelentősen, 15 százalékkal: 240,3 tonnára növekedett a tógazdaságokban horgásztatással értékesített hal mennyisége. A legnépszerűbb hal továbbra is a ponty, ez adta az előállított hal 84,5 százalékát.

Muzsai Ildikó éppen rántott pontyot ebédel Fotó: Szendi Péter

Hiába közismert, hogy a hal egészséges, mégsem fogy, mi leginkább csak karácsonykor eszünk halat, meg nyáron, a strandon, amúgy nemigen, és ennek több oka is van. Először is nincs tengerpartunk, így a gasztronómiánkba sem tudott olyan szervesen beépülni, mint például a portugáloknál, ahol halból évente fejenként átlagosan 55 kilogramm is „lecsúszik”. Hivatkozási alap még a szálka, meg hogy nem elég laktató, nem jó az íze, és persze, hogy drága.

A bajánsenyei halászkertbe viszont tízből heten éppen azért mennek, hogy halat ehessenek – mondja Muzsai Ildikó, aki párjával, Spilák Györggyel vezeti az éttermet. A majdnem három évtizedes múlttal rendelkező vendéglőben a pisztráng, a fogas, a ponty és a hekk éppen olyan népszerű most is, mint egykor. Nem figyelhető meg változás a halválasztást illetően, az azonban érzékelhető, hogy egyre kedveltebb a vendégek körében a hal. Az étterem lehetőleg magyar termelőktől vásárol, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az íze például a pontynak, márpedig a magyar hal különösen jó ízű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában