Megállapodás

2020.07.08. 17:00

Összekötik a száz éve elvágott szálakat

Újabb egy esztendőre aláírta tegnap az együttműködési megállapodást Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke.

Nemes Judit

V. Németh Zsolt, Horváth Ferenc és Majthényi László

Fotó: Szendi Péter

Több hónapot csúszott idén a koronavírus-járvány miatt a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa és a Vas Megyei Önkormányzat közötti együttműködési megállapodás aláírása, tegnap azonban szignózhatták a dokumentumot. Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: az összejövetel másik apropója, hogy a határ két oldalán érintett települések vezetői egyeztessenek az aktuális együttműködési lehetőségekről.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet nevében is azért, hogy Vas megye évtizedek óta támogatja, hogy szakemberei átjárnak a szlovéniai őrségi oldalra és tanítják az egyesületüket különböző területeken.

V. Németh Zsolt, Horváth Ferenc és Majthényi László Fotó: Szendi Péter

Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében kiemelte: az a helyes út, ha azokat a szálakat, amelyeket éppen száz éve a trianoni békeszerződés aláírásával szétvágtak, összekötik. Ez nemcsak az országok, államok feladata, hanem az önkormányzatoknak és az egyéneknek is.

A házigazda polgármester, Őr Zoltán a dokumentum aláírása mellett az egyeztetés fontosságát is hangsúlyozta az együttműködési és forráslehetőségek tekintetében.

A köszöntők után a felek aláírták a dokumentumot, amelyben rögzítették a többi között, hogy a muravidéki művészeti csoportok, közösségek munkáját továbbra is Vas megyei szakmai csoportvezetők segítik rendszeresen. A felek törekszenek további közös pályázatok benyújtására és kidolgozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában