Jött, gyógyult, elment

2020.07.27. 07:00

Ritkán látott vendége volt a madárvédelmi központnak Kőszegen

Nem mindennapi, errefelé ritkán látható vendége volt a Chernel-kerti Madárvédelmi Központnak. Egy békászó sast hoztak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Áramütés érte és eltörött a szárnya.

Gyöngyössy Péter

A békászó sas fokozottan védett madár, Vasban ritkán fordul elő

Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia/ŐNPI

A madárvédelmi központban is mindig akad látnivaló. Például sérült gólyák, a bemutatási céllal tartott szépséges ragadozók – amelyek maradandó sérülésük miatt állandó lakói a Chernel-kertnek. Aki rendszeresen jár ide, jó ismerősként üdvözölheti Csatit, a macskabaglyot, Tildát, a vándorsólymot és Mirtillt, a darázsölyvet.

A központ tevékenységének azonban mégis azok a madarak a legfőbb zászlóvivői, amelyek sohasem kerülnek a nagyközönség elé és nem lesznek házi kedvencek. Sérülten bekerülnek ide, gyakran állatorvosi közreműködéssel egy idő után meggyógyulnak és visszaengedik őket a természetbe.

Ez történt azzal a békászó sassal is, amit a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai hoztak Fertődről a madárvédelmi központba. A sast áramütés érte, valószínűleg a trauma után leesett a földre és közben eltörött a szárnya. Mégis túlélte. Sőt sikerült meggyógyítani. Több mint két hónapig gondozták a Chernel-kertben. Ottó Erzsébet a központ madárgondozója elmondta, hogy a békászó sas teljesen felépült és a kőszegi Alsó-réten már szabadon is engedték.

A békászó sas fokozottan védett madár, Vasban ritkán fordul elő Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia/ŐNPI

A békászó sas fokozottan védett madár, eszmei értéke egymillió forint. A hazai sasok között közepes méretűnek számít, meglehetősen sötét tollazatú. Sajnos a költő párok száma folyamatosan csökken. Európai elterjedésű faj, az állomány zöme a földrész középső részén él, de Kis-Ázsiában, a Kaukázusban és Iránban is fészkel. Vonuló madár, a telet Afrika Szaharán túli részén tölti.

Magyarországon főleg a középhegységek és dombvidékek erdeiben fészkel. Kedveli a mozaikos élőhelyeket, ha a nagy kiterjedésű, zavartalan erdőhöz viszonylag közeli nyílt, nedves vadászterületeket talál. Fészkét több évig használja, ezért az hatalmas is lehet. A fészekanyag száraz ág, de rendszeresen díszíti leveles gallyakkal. Általában két tojást tojik, de gyakran csak egy fióka repül ki.

A békászó sas nevével ellentétben nem csak kétéltűekkel táplálkozik, különböző rágcsálókat, egyéb gerinceseket, sőt rovarokat is fogyaszt. Vas megyében nem költ, de kóborló példányokat már korábban is többször megfigyeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában