Ukrán munkások kerültek karanténba Vas megyében

Száznál több ukrán vendégmunkás van hatósági házi karanténban a megyében. Úgy tudjuk, a Vasban regisztrált 18. fertőzött is Ukrajnából érkezett.

Nagy Ildikó

Fotós: Markovics Gábor

Fotós: Markovics Gábor

A koronavírus-járványt sikeresen átvészelő Vas megyében sokáig 17 fertőzöttről szóltak a hírek: a járvánnyal kapcsolatos információkat közlő kormányzati portál térképe azonban hétfőn reggel már 18 fertőzöttet mutatott.

Információink szerint a Vas megyében regisztrált új beteg a sárvári Flexhez érkezett ukrán vendégmunkás. Úgy tudjuk, hogy a bérgyártást végző céghez a közelmúltban száznál több vendégmunkás jött a fertőzöttségi szempontból piros jelzésű Ukrajnából – és nem csak Sárvárra. Ott ugyanis csütörtökön mindössze 16 ukrán állampolgár volt hatósági házi karanténban – tudtuk meg Kondora István polgármestertől. Mint mondta, a 16 ember öt sárvári ingatlanban tölti a kötelezően előírt 14 napos karantént. A polgármesternek Sárváron lévő fertőzöttről nincs tudomása.

A piros jelzésű országokból érkező munkások 14 nap hatósági karanténnal kezdik itt-tartózkodásukat
Fotó: Ripost/MG

A Flexnél munkát vállaló ukrán vendégmunkásokat információink szerint Sárváron, Szombathelyen, Sárvár és Celldömölk környéki településeken szállásolták el. Kérdéseinket (hány ukrán vendégmunkást foglalkoztatnak, mikor érkeztek és mennyi ideig maradnak, tesztelik-e őket, volt-e, van-e közöttük fertőzött) elküldtük a cég HR-osztályára, de válaszukban semmi konkrétum nem szerepelt. Azt viszont hangsúlyozták, hogy figyelemmel kísérik a törvényi szabályozásokban bekövetkező változásokat, és szorosan együttműködnek a helyi és országos hatóságokkal. Bajor László HR-vezető üzleti titokra hivatkozva telefonon sem kívánt nyilatkozni az ügyben. Így marad a meg nem erősített információ, amely szerint nem Sárváron elszállásolt ukrán vendégmunkás lehet a 18. fertőzött.

Információink szerint a megyében nemcsak a Flexnél, hanem más, elsősorban építőipari cégeknél is dolgoznak ukránok. Sőt: moldáv vendégmunkások is vannak a megyében. Unger György 80 hektáros horvátlövői almásában például húsz moldáv dolgozik: mint mondta, közülük 14 februárban metszésre érkezett, és azóta nem ment haza, hat pedig július elején jött, és letöltötte a 14 napos hatósági házi karantént.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon is érdeklődtünk, de nem tudták megmondani, hány ukrán állampolgár van jelenleg Vas megyében.

Az új szabályozás szerint a piros jelzésű országok (így például Ukrajna) állampolgárai nem lép­hetnek be Magyarországra. Azok azonban, akik a 2016-ban bevezetett jogszabályi könnyítések révén munkavállalóként rendelkeznek magyarországi tartózkodási engedéllyel, a magyar állampolgárokéval azo­nos feltételekkel léphetnek be az országba, vagyis 14 napra hatósági karanténba kell vonulniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában