egy zöldebb jövő

2020.08.13. 14:00

10 millió fa és egy év Szombathelyen

A 10 millió fa – Szombathely és környéke mozgalom meg alapításának első évfordulóján születésnapi faültetésre várták az érdeklődőket szerdán késő délután a Vasi Skanzenben.

Polgár Patrícia

Generációk ültettek együtt a skanzenben

Fotó: Cseh Gábor

A csoport közösségi oldala több mint nyolcszáz tagot számlál. Az elmúlt egy évben sok száz fát ültetett el együtt a közösség. Az első születésnapot is csoportos faültetéssel ünnepelték meg. Bozzay Balázs okleveles környezetgazdálkodási agrármérnök, erdésztechnikus köszöntötte a csoportalapítók nevében a főleg kisgyermekes egybegyűlteket. – Szorongással tölthet el el minket, ha belegondolunk a Föld jövőjébe.

Generációk ültettek együtt a skanzenben
Fotó: Cseh Gábor

Ennek a feszültségnek az oldására remek alkalom a faültetés, mely által az ember gondolkodásmódja is megváltozik – mondta, majd hozzátette: a mozgalom célja, hogy az aktivisták a faültetéssel gondolatokat is elültessenek az emberek fejében. A köszöntő után megkezdődött a közös faültetés: bárki ásót ragadhatott, így a legkisebbek is lelkesen szórták a földet és locsolták a vizet, tápanyagként pedig a helyszíni adottságoknak köszönhetően a műtrágya helyett csacsitrágyát kapott a remélhetőleg nagyra növő nyírfacsemete.

A jókedvű és hasznos születésnapi „parti” végén a fákon szétszórt levél alakú szelvények segítségével három fa és három cserje talált gazdára a felnőttek között, míg a gyerekek „fűfejeket” nyerhettek a fák megismerése közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában