Avatás: minden helybelinek és környékbelinek köze van hozzá

2020.08.24. 11:30

A múltat, a jelent és a jövőt képviseli a felújított hivatal Bőben

Átadták szombaton a közös önkormányzati hivatal felújított épületét. Az ünnepségen elhangzott: olyan helyet avatnak, amelyhez valamilyen módon minden bőinek és környékbelinek van vagy lesz köze.

Vas Népe

Dr. Kondora Bálint megyei alelnök, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Hajós Attila polgármester a bői hivatal átadóján

Fotó: Ohr Tibor

A II. világháború előtt épült, és már a múlt században is köz­épületként funkcionált a mai hivatal. Az elnevezése többször változott, de mindig a közösséget szolgálta. A mostani felújítással a település egyik dísze lett – mondta köszöntőjében Hajós Attila polgármester.

2017-ben döntött úgy a képviselő-testület, hogy pályázatot ad be a felújításra. A kormányzattól akkor 30 millió forint támogatást kaptak. A kivitelezés költségei azonban közben megnövekedtek, kiegészítő támogatásra pályáztak: tavaly decemberben további 8,9 milliós forráshoz jutottak. A 38,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellett a rendelkezésre álló közel 10 millió forint saját erővel valósult meg a felújítás: a hivatal teljes energetikai korszerűsítése és akadálymentesítése, ennek részeként a külső szigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, napelemes rendszer telepítése. A polgármester úgy fogalmazott: az épületben egyszerre van jelen a múlt, a jelen és a jövő. A beruházás a helyiek és a környékbeliek életminőségét is javítja. Felavatásával újabb mérföldkőhöz érkeztek, azt az utat folytatva, amelyen az eddigi közösségi fejlesztésekkel – például kerékpátút-építés, főtérfejlesztés, óvoda-, iskolafelújítás – elindultak.

Dr. Kondora Bálint megyei alelnök, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Hajós Attila polgármester a bői hivatal átadóján Fotó: Ohr Tibor

Tíz település polgármesterét, önkormányzatát, lakóit szolgálja a bői önkormányzati hivatal több kirendeltséggel. Harangozó Bertalan kormánymegbízott megköszönte a jegyzőnek és 15 munkatársának az elmúlt évek teljesítményét. Mint mondta, az 1020 éves magyar állam közigazgatása Szent Istvánig nyúlik vissza, a gyökerekből táplálkozva szolgálja ki a digitális világ emberét. A lényeg – az állampolgárok, az ügyfelek, az önkormányzatok szolgálata – azonban nem változik, ez vezérel minden közigazgatásban dolgozót.

A Vas Megyei Önkormányzat koordinálta a TOP-pályázatot. Dr. Kondora Bálint alelnök utalt rá: három beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban, köszönhetően a megyei területfejlesztési programnak és a polgármester állhatatosságának. A pénz jó helyre került, hiszen nemcsak a pályázatot nyerte meg a település, hanem jól használta fel a forrást. Kiemelkedően sikeresnek nevezte az elmúlt időszakot a megyei fejlesztéseket tekintve: az eredetileg tervezett 21 milliárd forint helyett több mint 30 milliárdot tudtak felhasználni Vas megyében. Mintegy 250 pályázat nyert támogatást, a program folytatódik. Ágh Péter országgyűlési képviselő kiemelte: Bő jól sáfárkodott a pályázatokkal. Most már a hivatal is méltó a többi intézményhez, kisugárzása van, azt bizonyítja, hogy a bőiek olyan településen élnek, amely 21. századi körülményeket akar biztosítani a helyieknek és a térség lakói­nak.

 

A Magyar falu programban is komoly eredményeket mondhat magáénak a falu: 2019-ben belterületi útfelújításra nyertek közel 30 milliót, legújabban a közterületek karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre kiírt pályázaton indult sikerrel Bő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában