Esztergomban restaurálták

2020.08.29. 07:00

A nagyböjti fatábla újra a tájházban Felsőszölnökön

Miután bemutatták a Pesti Vigadóban, aztán restaurálták Esztergomban, visszakerült a nagyböjti fatábla az Országos Szlovén Önkormányzat fenntartásában működő Kühár Emlékházba (Szlovén Tájház).

Vas Népe

Neubauer Zoltánné, a tájház vezetője a fatáblával

Fotó: Szendi Péter

A nagyböjti festett fatábla tíz évvel ezelőtt Apátistvánfalváról került a tájház kiállítási anyagába. Tavaly dr. Horváth Sándor muzeológus javaslatára és Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató közreműködése révén a táblát az Agnus Dei – Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon című kiállításon mutatták be, amely 2019. október 29-étől 2020. január 19-éig volt látogatható a Pesti Vigadóban.

Neubauer Zoltánné, a tájház vezetője a fatáblával Fotó: Szendi Péter

A tábla ezt követően került Esztergomba, ahol a Keresztény Múzeumban – az Országos Szlovén Önkormányzat megbízására – Szakács Márton végezte a restaurálását. Így sor került a pergő részek teljes mértékű rögzítésére, a tábla tisztítására, az aranyozott és ezüstözött részek javítására, tömítésére, esztétikai helyreállításra beilleszkedő retusálással. A tábla nemrégiben került viszsza a kiállítási helyére a Kühár Emlékházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában