A többség nem követi nyomon a közüzemi számláinak alakulását

2020.08.25. 07:00

A papíralapú számlát szeretjük

A megkérdezettek mindössze 19 százaléka váltott elektronikus fizetésre a kijárási korlátozások alatt – derült ki a független e-számlafizetési platform, a Díjnet Zrt. megbízásából készített felmérésből.

Vas Népe

Az országos felmérés, amely a 20 és 69 év közötti számlabefizetők körében reprezentatív volt, rámutatott, hogy a magyar lakosság 87 százaléka a hulladékszállítás, 75 százaléka a víz és csatorna, 70 százaléka a távfűtés díját kapja meg és fizeti be papíralapon, a mobilcégek ügyfeleinek 69 százaléka már elektronikusan fogadja és fizeti mobilinternet- vagy mobiltelefon-számláját. Közölték, a megkérdezettek negyede nincs kibékülve azzal, hogy számláit különböző formában kapja meg az egyes szolgáltatóktól, és azokat így eltérő módon kell kiegyenlítenie.

A válaszadók mindössze 19 százaléka váltott elektronikus fizetésre Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a számlafizetési szokásokon még a kijárási korlátozások is csak részben változtattak, a válaszadók mindössze 19 százaléka váltott át az elektronikus fizetésre. Pedig megéri váltani, mert gyorsabb és költséghatékonyabb, mint a hagyományos módszer. További előnye, hogy érdemben nő az ügyfelek fizetési fegyelme. Mindez annak is köszönhető, hogy például a Díjnet felületén a rendszer többféle fizetési módot kínál a számlák kiegyenlítésére, értesítést küld a számlafizetés esedékességéről. Ez azért is lényeges, mert a magyarok mindössze 45 százaléka követi nyomon valamilyen formában a kifizetett, illetve a fizetésre váró közüzemi számláit, és a megkérdezettek 89 százaléka támogatná, ha figyelmeztetnék a határidő előtt. A Díjnethez 32 számlakibocsátó csatlakozott, ügyfeleinek száma meghaladja a 767 ezret. A 2007 óta kifizetett számlaösszeg meghaladja a 275 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában