Intenzív villámárvizek alakultak ki

2020.08.05. 21:07

Árvízkészültség Körmendnél – Változás történt, mutatjuk, mikor tetőzik a Rába

Árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón is az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására, így a Rába vízrendszerén is. Tájékoztatást kértünk a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól a kialakult helyzetről és arról, hogy mi várható, illetve milyen intézkedések történtek.

Merklin Tímea

20200805 árvíz a Rába körmendi szakaszán, fatorlasz az ipari csatorna előtt, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy hétfőn egy hullámzó frontrendszer közelítette meg térségünket, késő délutánra beborult az ég, több helyen előfordult eső, zápor. A Rába vízgyűjtőjére ekkor területi átlagban húsz milliméter csapadék hullott, egyes helyeken pedig 40-100 milliméter közötti mennyiség is esett. A nagyobb csapadékterhelés a Rába legfelső részvízgyűjtőjét érte. Kedden délre félméteres vízszintemelkedés alakult ki a szentgotthárdi szelvényben, majd apadni kezdett.

Körmendnél a hétfői csapadékból egyméteres vízszint­emelkedés alakult ki a folyón, szerdára virradó éjjel, éjfélkor tetőzött 119 centiméterrel. Átmeneti szünet után kedden a késő délutáni órákban ugyanis egy zivatarmező érte el a Rába középső és alsó részvízgyűjtőit, és rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék esett. Rendkívül gócosan 30-60 milliméter eső hullott negyedóra alatt.

Ottjártunkkor Király Ferenc, a körmendi Bereki Bárkás Egylet vezetője egy kisebb uszadékfát emelt ki
Fotó: Szendi Péter

Ennek hatására intenzív, gyors lefolyású villámárvizek alakultak ki a Rábán.

A vízügyi igazgatóság arról is tájékoztatott, hogy a Rába Neumarktnál hétfőn éjjel másodpercenként 155 köbméterrel tetőzött, a Lapincs Heiligenkreuztnál pedig kedden hajnalban másodpercenként 175 köbméter csúcsvízhozamot szállított. A Strém Heiligenbrunn-nál kedden délután tetőzés közeli állapotban volt, másodpercenként 45 köbméter vízhozamot szállított. A Rába magyar szelvényeiben is intenzív áradás kezdődött.

Szentgotthárdnál kedden este áradni kezdett a folyó. Kezdetben óránként 20-30 centimétert nőtt a vízszint, majd intenzívebb lett az áradás, 50-70 centiméter/óra vízszintemelkedéssel. A folyó ebben a szelvényben szerdán hajnali fél ötkor tetőzött 309 centiméterrel (281 m3/s), reggel hét órakor 299 centiméter volt a vízállás, majd gyors ütemben apadás kezdődött. Az árhullám tegnap délután Rábagyarmat térségében tartott. A csörötneki Rába-hídnál láttuk, hogyan tolódik, árad a víz, ami nagy farönköket is hozott.

Körmendnél rövid tetőzést követően szerdán hajnali három órakor a folyó ismét áradni kezdett, és intenzíven áradt napközben is. A volt Rőzse-gátnál nyolcvan méter hosszan torlasz alakult ki fadarabokból a folyón.

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb előrejelzése szerint Körmendnél a folyó tetőzését 300 plusz-mínusz 10 cm-rel (128 m3/s) várják szerdán éjfélkor. Körmend térségében völgyi elöntések várhatók. Becslésük szerint Sárvárnál fokozat alatti tetőzés várható pénteken délelőtt 90, illetve plusz-mínusz 30 centiméterrel (131 m3/s-mal).

Szerda reggel hat órától a védekezésre való felkészülés érdekében I. árvízvédelmi készültségi fokozatot rendeltek el a 06.02. számú körmendi árvízvédelmi szakaszon, amelyet 8 órától III. fokozatra emeltek, mivel a Büdös-ároknál a kivitelezési munkálatok miatt az árvízvédelmi töltésben nyitott munkagödör található.

A munkaterületen a kivitelezést végző vállalkozó a jóváhagyott Árvízvédelmi és vízminőség-védelmi intézkedési tervnek megfelelően, a vízügyi igazgatóság irányításával végzi a védekezési feladatokat. Emellett a teljes 06.02. számú körmendi árvízvédelmi szakaszon az igazgatóság kirendelt szakemberei a fokozatnak megfelelően folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, zsilipek zárását, nyitását, vízzáróságuk ellenőrzését végzik. A Csörnöc-völgybe kiáramló víz miatt a vízügy értesítette a Magyar Közút NZrt. Vas Megyei Igazgatóságot az esetleges Vas megyei útlezárások elrendelése érdekében.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/holnap-hajnalban-tetozik-kormendnel-4174334/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában