Túl a próbaüzemen

2020.08.19. 19:00

Az élhető kisváros képéhez járul hozzá az új út is – Átadták a Vép és Nemesbőd közötti összekötő utat

A Magyar Falu Programban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában újult meg a 8445-ös jelű Vép–Nemesbőd összekötő út 2,6 kilométeres szakasza. Az élhető kisváros képéhez járul hozzá az új út is, hangzott el a pénteki átadáson.

Tóth Kata

Fotó: Ohr Tibor

Régi álom vált valóra ebben az évben azzal, hogy Vép számára stratégiai fontosságú beruházás valósulhatott meg. Amikor az M86-os autóút megépült, rendkívüli mértékben javult Vép elérhetősége, a befejezéshez azonban szükség volt még arra, hogy az M86-os és Vép közötti szakasz is megújuljon. Ennek régóta kerestük a lehetőségét – idézte fel Ágh Péter országgyűlési képviselő. Mint mondta, a Magyar Falu program hozta el az alkalmat: a majdnem 3 kilométeres út, amelyből 800 méter Vép belterületén halad át, fél éve készült el, a próbaüzemen már túl van, az átadását a járvány miatt halasztották. Az úttal kapcsolatban úgy fogalmazott: javítja az itt élők életminőségét és a város ipari teljesítménye szempontjából is lényeges. Hozzáfűzte még: ha ezt és a folyamatban lévő beruházásokat számba vesszük, a városban jelenleg 1,088 milliárd forint értékű beruházás-csomag zajlik. (491 millió forintból újult meg az útszakasz, 315 millió jut a bölcsőde építésére, a maradék összeg a Vép–Szombathely kerékpárút vépi szakaszára jutó 282 millió forint).

Fotó: Ohr Tibor

Kovács Péter polgármester arról beszélt: a közlekedők mellett a két oldalon érintett mintegy hetven ház lakóinak életkörülményeiben is javulást hozott az új út, amely a város kapuja. – Nem mindegy, milyen képet mutat magáról a település, hiszen ennek megfelelően ítélik meg az ide érkezők. Vép egyre fejlődik, mindig szebb lesz. Aláírtuk a bölcsőde megépítésére vonatkozó szerződést, bővül tehát az intézményrendszerünk, és gyarapszik a lakosságszám is. A továbbiakban is tervezzük pályázatok beadását a fejlődés érdekében – mondta, majd megköszönte a kivitelező minőségi munkáját.

A felújítás részleteiről Böröcz Miklós, Magyar Közút Nzrt. Vas megyei igazgatója szólt. Mint mondta: az út kezelőjének is rendkívüli öröm, hogy megvalósulhatott a beruházás. Az összekötő út teherbírása már régóta nem volt megfelelő, nem arra épült, hogy a mostani teher- és kamionforgalmat kiszolgálja. A teljes szakasz jól járható, jó minőségű lett. Recycling remix technológiával készült, a munkát a Strabag Építő Kft. végezte. A régi pályaszerkezetet felmarták, utána cement hozzáadása és újbóli helyszíni átkeverés után új alapréteg készült 20 centiméter vastagságban. Ezzel kapcsolatban kiemelte: környezetbarát technológiát alkalmaztak, a meglévő anyag helyben hasznosult, és gazdaságos megoldást választottak, a szállítás költségeit minimalizálva. Az elkészült útalapra három réteg aszfaltburkolat épült. A vépi önkormányzat kérésére, anyagi vállalása mellett a templomi útcsatlakozásnál az út alá áteresz épült, a Szent Imre utca mellett pedig árokrendezést végeztek.

Az útátadó végén Ágh Péter – megköszönve a vépiek veszélyhelyzet idején tanúsított helytállását és felelősségteljes magatartását – országgyűlési képviselői emléklapot adományozott Vép polgármesterének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában