árvízvédelmi készültség

2020.08.19. 07:00

Az esőzések hatására áradnak a folyók Vas megyében

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Rába és a Pinka egyes szakaszain. Körmendnél ma hajnalban várják a szakemberek a Rába újabb tetőzését.

Budai Dávid

A Rába újabb tetőzését szerdán hajnalra várják

Fotó: Szendi Péter

A Rábán Körmendnél, a Pinkán Felsőcsatárnál van I. fokú árvízvédelmi készültség. Hétfőn a kora délutáni órákban egy zivatarlánc érte el a Rába külföldi vízgyűjtőjét, ahol ­20-30 milliméter csapadék esett, de lokálisan leestek ennél nagyobb mennyiségek is (40-60 milliméter). A Rába Szentgotthárdnál tegnap reggel 5.30-kor 148 centiméterrel, a Pinka Felsőcsatárnál hétfőn késő este 23.30-kor tetőzött 187 centiméterrel, a Pinka és a Pinka-ág Kemestaródfánál intenzíven árad. A Rába Körmendnél hétfőn késő éjjel 290 centiméterrel tetőzött, kedden reggel 8 óráig 8 centimétert apadt – áll a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap kiadott hidrometeorológiai tájékoztatójában.

A Rába újabb tetőzését szerdán hajnalra várják
Fotó: Szendi Péter

A szakemberek a Rábáról, a Pinkáról és a Strémről érkező újabb vízhozamok hatására Körmendnél az apadás megállására, újabb vízszintemelkedésre és elhúzódó tetőzésre számítanak. Tegnap 16 órakor már 293 centiméter volt a vízállás Körmendnél, az újabb tetőzést ma hajnalban 320 centiméternél (+/-20 cm) várják.

Kárpátfalvi Annamáriától, a vízügyi igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, a Rábán elsősorban nem a magas vízállás, hanem a Rába-völgy projekt munkálatai indokolják az elsőfokú készültséget, mivel a kiásott munkagödrök miatt sérülékenyebb a terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában