Az ingázásról és a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról is döntött a kormány

A kormány vasárnap rendeletet alkotott a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról. Ebben szabályozza az ingázás feltételeit is.

Vas Népe

Vámosszabadi, 2020. június 5. Rendõrök ellenõrzik a személyforgalmat a vámosszabadi határátkelõhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelõk a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Ennek értelmében a külügyekért és a határrendészetért felelős miniszterek által egyetértésben meghatározott szomszédos államok polgárai és az ezen országokban élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 óra időtartamra, és az államhatártól számított harminc kilométeres távolságon belül beléphetnek Magyarország területére. Értelemszerűen az ilyen feltételekkel belépett személy köteles a határtól számított, legfeljebb harminc kilométeres sávban tartózkodni és Magyarországot a belépést követő 24 órán belül elhagyni.

Ugyanezekből a szomszédos országokból visszatérve a határtól 30 kilométeres távolságon belül lakó magyar állampolgárok korlátozás nélkül bejöhetnek Magyarországra, amennyiben külföldi tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát és a szomszédos országban sem hagyták el az államhatártól számított harminc kilométeres sávot. A rendelet az érintett szomszédos államok körét nem nevesíti.

A 407/2020-as számú kormányrendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba és 2020. október 1-jén hatályát veszti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában