A szokásos kezdésre számítanak

2020.08.18. 11:30

Belső továbbképzéssel, csoportbontással is készülnek a Vas megyei iskolákban

A megszokott rendben kezdődik a tanév, de folyamatosan értékelik a helyzetet, és ha kell, további intézkedésekről döntenek, közölte múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Vasi iskolákban érdeklődtünk, hogyan készülnek a szeptemberi tanévnyitóra és az őszi félévre.

Vas Népe

Kőszeg: Weigl Marietta igazgatóhelyettes, Melhardt Zoltán informatikatanár, Kakucs Adél Petra igazgató

Fotó: Unger Tamás

Varga Zoltánné, a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola igazgatója elmondta: várják azokat az instrukciókat, melyek minden oktatási intézményre általánosan vonatkoznak.

– Már most is vannak kihelyezett kézfertőtlenítők az iskola mosdóban, de úgy sejtem, hogy ezek használata minden közösségi térben kötelező lesz – tette hozzá. Emellett az informatikatanárokat megkérte igazgatónő hogy az első digitális kultúra órákon tanítsák meg a diákokat az egységes informatikai rendszer használatára, hiszen tapasztalatuk szerint ez az előző félévben is okozott problémát. A hagyományostól ennyiben fog elérni az iskolakezdés a Rázsóban.

Kis létszámú iskola a Bersek József Általános Iskola horvátzsidányi tagiskolája, 32 gyerek jár ide, csak alsó tagozat működik. Szabó Lajosné tagintézmény-vezető úgy gondolkodik az őszi félévről, hogy ha esetleg el is rendelik a digitális oktatást, különbséget tesznek nagy és kis iskolák között, és Horvát­zsidányban továbbra is járhatnak majd a gyerekek iskolába.

– A mi tanulóink helybeliek, kicsi a fertőzésveszély. A sárvári tankerület már felmérte a fertőtlenítőszer-igényeket, kézmosáshoz és takarításhoz is – mondta. – Amikor júniusban visszajött a gyerekek 75-80 százaléka, akkor is meg tudtuk oldani a másfél méteres távolságot. Jó időben minden szünetben kimentünk az udvarra. A 32 tanulót három teremben helyezzük el, mert szeptembertől összevonjuk a 2–4. osztályt, mivel második osztályban csak négy gyerek lesz, de veszélyhelyzet esetén reményeim szerint különvesszük őket.

Horvátzsidány: Szabó Lajosné igazgató és Abért Zsolt
Fotó: Cseh Gábor

A horvát nemzetiségi nyelvet oktató iskolában a fő tárgyakat – magyart, matematikát, környezetet, horvát és német nyelvet – eddig is csoportokban tanították. A normál időszakban a készségtárgyakat – ének, rajz, technika, testnevelés – tanítják összevontan. Arra gondoltak, hogy a gyerekekkel megbeszélik majd megint, mint júniusban, hogy most nincs puszi, ölelés, most nem szaladunk oda, hogy „Szeretlek, Marika néni!”. Az a személyes várakozása, hogy az alsósok majd járhatnak iskolába, mert velük nagyon nehéz a digitális oktatás. Technikailag minden család meg tudja oldani, de a gyerekeknek, különösen a piciknek fontos a pedagógus személyes jelenléte. A szülőknek is ez lenne a jobb megoldás.

Kőszeg: Weigl Marietta igazgatóhelyettes, Melhardt Zoltán informatikatanár, Kakucs Adél Petra igazgató
Fotó: Unger Tamás

A domonkos szerzetesnővérek fenntartásában működik a kőszegi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. A többcélú nevelési intézmény igazgatója, Kakucs Adél Petra is arra készül, hogy ünnepélyes tanévnyitóval kezdenek, ugyanakkor várja a protokollt, amely felülírhatja a megszokott rendet. Szeptember 1-jéig pedagógus-továbbképzést terveznek még: két napig foglalkoznak azzal, hogy ha újra rendkívüli helyzet lesz, hogyan végzik az online oktatást. Egységes rendszert alakítanak ki a tantestületen és az évfolyamokon belül, hogy ne különböző platformokon kelljen a szülőknek tájékozódniuk, ha haladni szeretnének a gyerekekkel. Az első hétre szülői értekezleteket terveznek, és a gyerekekkel is elkezdik „begyakoroltatni” a rendszert szükség esetére.

Petra nővér azt mondja, a járványidőszakban a gimnazisták vették legkönnyebben az akadályt, az általános iskolában volt nehezebb dolguk. Elvük volt, hogy minél kevésbé engedjék oda a kisgyerekeket a számítógépekhez, az online helyett többet legyenek normál közösségben. A járvány miatt ennek az ellenkezőjére kényszerültek. A nyári táborokban kiderült, a gyerekek azt élték meg a legnehezebben, hogy kiszakadtak a közösségükből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában