Vonószenekari tábor

2020.08.27. 07:00

Bemelegített ujjakkal kezdenek a Bartók Béla Zeneiskolában (Fotógalériával)

Az iskola előtti héten vonószenekari tábort szerveztek a Bartók Béla Zeneiskolában, a szülők és gyerekek is kapva kaptak rajta, hamar beteltek a helyek. Ott jártunk szerdán, játékos, jókedvű próbát láttunk.

Merklin Tímea

Örömteli vonószenekari játék, ringással, toppantással, középen: Stánitz Réka

Fotó: Szendi Péter

Csak vonósokból (hegedű, cselló) huszonöt növendék jelentkezett a 10–16 éves korosztályból – tudtuk meg Czenek László igazgatótól. A tábor lebonyolítását és szervezését Stánitz Réka irányította: kísérőprogramokkal színesítette a napokat, hogy ne csak egyoldalú zenélés, gyakorlás legyen, mert ha komplex, maradandó élménnyel sikerül megfogni a diákokat, joggal remélhetik, hogy jövőre ismét szívesen eljönnek majd. Gyermekszemmel az sem mellékes, hogy nemcsak ebédet, hanem tízórait is kapnak, és fagyizás is szerepel a programok között. – Nagy öröm számunkra, hogy létrejöhetett a Bartók Béla Zeneiskola vonószenekari tábora, hiszen márciustól online oktatásban dolgozott a zenekar is. Mikor első nap bejöttek ide a gyerekek, kitörő örömmel üdvözöltek minket – mondta Stánitz Réka, a tábor vezetője. – Az online oktatás nagyon beszűkítette őket, hiányzott a közösség, az együttlét, amit megszoktunk, vágytak a közös zenélésre, ami most boldogságot ad. Önfeledten, felszabadultan játszanak újra az iskola falai között, sokat mesélnek. Olyan darabokat választottunk, amik nem nehezek, itt meg lehet tanulni, nem kell otthon gyakorolni. Mégis olyan visszajelzéseket kapunk, hogy amikor délutánonként hazamennek – mindennap 15 óráig tart a tábor –, azonnal előveszik a hangszert, és megmutatják a szülőknek, hogy mit tanultak.

A tábort Radványiné Novák Judit tanárnő álmodta meg – aki maga is lelkesen vesz részt a munkában –, az iskola vonóstanárai pedig életre keltették. A vonzó programkínálatnak is köszönhető volt, hogy a meghirdetés után pillanatok alatt beteltek a zenekari székek kicsikkel-nagyokkal; a Tücsök Zenekar tagjai is itt muzsikálnak Deák György vezetésével. Az összekovácsolódás első este megtörtént a hétfői táncházban, ahol a Hangyaboly népzenei együttes úgy megtáncoltatta a gyerekeket, hogy le se akartak ülni, haza se akartak menni. Kedden nagyon élvezték a kézműves-foglalkozást (agyagozás, nemezelés), amit a kísérőprogramként Steierlein Mária tartott. Ötletes munkadarabok készültek, amiket hazavihettek.

Örömteli vonószenekari játék, ringással, toppantással, középen: Stánitz Réka Fotó: Szendi Péter

Ma a mentők érkeznek, hogy újraélesztést, sebellátást tanítsanak. A zárókoncert az Isis Galéria udvarán lesz a Művész Csütörtökön: ma 16 órakor eljátsszák a táborban tanult könnyed, vidám darabokat, lesz countrymuzsika is, hozzá illő öltözékkel.

Stánitz Réka hangsúlyozta: jó időben van a tábor az iskola előtt egy héttel, hiszen így friss lendülettel, úgymond „bemelegített ujjakkal” kezdhetik meg a növendékek a tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában