Csak két kézzel szabályos?

2020.08.08. 11:30

Biciklizhetünk a dozmati víztározónál? – Mára a vita arról is szól, hogy kerékpározáskor a kulacsból ihatunk-e

Sarkalatos kérdéssé vált: megszegjük-e a KRESZ-t, ha a dozmati víztározó töltésén kerékpározunk?

Vas Népe

A bírósági ítélet szerint ezzel már szabálysértést követünk el Illusztráció: Szendi Péter

Fotós: © Szendi Péter

A Győri Törvényszék napokban hozott ítélete szerint igen. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság álláspontja szerint viszont biciklizhetünk a területen. A bírói döntés szerint akkor is szabálysértést követünk el, ha a kormányt egy kézzel fogva biciklizünk (kivéve irányjelzésnél). Dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger arról írt tegnapi Facebook-posztjában, hogy az Ungár Péter érdekeltségébe tartozó online portál és dr. Czeglédy Csaba ügyvédi irodája jelenleg azon fáradozik, hogy bebizonyítsa, a KRESZ-t szegi meg, aki a dozmati víztározó területén biciklizik. De miért teszik ezt Czeglédyék?

Ismert, amikor 2017-ben dr. Czeglédy Csabát több milliárd forintos költségvetési csalás gyanújával letartóztatták, a civil blogger volt az egyike azoknak, akik tüntetésen szólaltak fel az előzetesben ülő cégvezető érdekében. Úgy tűnik, a baráti kiállás nem kölcsönös, miután Czeglédy ügyvédi irodája Szendrővel szemben vállalta az Ungár Péterhez kötődő szerkesztőség jogi képviseletét.

A helyreigazítási per tárgya sokakat érint, hiszen egyrészt arról szólt, lehet-e kerékpározni a dozmati víztározó területén, másrészt az is kérdésessé vált: azzal, hogy dr. Szendrő-Németh Tamás mutogatott kerékpározás közben és egyik kezével elengedte a kormányt, megszegte-e a KRESZ-t?

A bírósági ítélet szerint ezzel már szabálysértést követünk el Illusztráció: Szendi Péter

Szendrő tegnapi posztjában azt kérdezi Czeglédy Csabától: „A Vasemberen vajon megálltál a biciklivel, amikor ittál a kulacsodból, ettél egy csokit, megtörölted a homlokodat, vagy vízzel frissítetted magad?” Majd arra hívja fel a figyelmet, hogy a Magyar Triatlonszövetség versenyszabályzatának 44. § (7) és (8) bekezdései szerint a versenyzőknek be kell tartaniuk a KRESZ szabályait a nem zárt pályás versenyeken is. „(…) tehát ha a verseny során, menet közben isznak a kulacsukból, esznek egy csokit, frissítik magukat, miközben elengedik a kormányt, Csacsiék (dr. Czeglédy Csabáék – a szerk.) szerint szabálysértést követnek el” – írta a blogger, akinek közösségi oldalán a Győri Törvényszék elsőfokú ítélete is olvasható.

Eszerint a bíróság elutasította Szendrő helyreigazítási kérelmét. Emellett pedig arról is olvashatunk: „Az első fokú bíróság álláspontja szerint tehát tilos – az irányjelzést kivéve – a kormányt elengedni kerékpározás közben a KRESZ szerint. Ebből a szempontból nincs jelentősége annak, hogy a kormány elengedése egy vagy mindkét kézzel történik. A tilalmi szabály a kormány elengedését tiltja, amelynek az egy kézzel történő kerékpározás is megfelel, mert sérti a kormány elengedésének tilalmát” – áll az iratban.

További érdekesség, hogy a bíróság szerint a dozmati víztározó töltésére biciklivel sem szabad behajtani. Szendrő helyreigazítási perében azt mondták ki: „A konkrét KRESZ-táblán elhelyezett kivétel (»VÍZIG és a földtulajdonosok«) nem biztosított a felperesnek a lehetőséget arra, hogy a területre kerékpárral közlekedve behajtson.” Az ítélet szerint a polgárjogi aktivista tehát megszegte a KRESZ-t, amikor a dozmati víztározó töltésén biciklizett.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi igazgatóság szerdán közösségi oldalán tájékoztatást adott ki a dozmati víztározó területén történő kerékpározás rendjéről, amelyben tulajdonképpen megerősítette Szendrő jogi álláspontját. Szerintük a mindkét oldalról behajtani tilos táblán kiegészítő tábla szerepel („VÍZIG és a földtulajdonosok”), ami feloldja a kerékpárosok számára a tilalmat, ezért az adott területen biciklivel külön jelölés nélkül is engedélyezett az áthaladás. Hozzáteszik: „a dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó területén a kerékpáros forgalom megengedett, kivételt ez alól a vízkár elleni védekezési időszak jelent.”

Az ügy valószínűleg itt még nem ért véget: a győri bíróság ítélete nem jogerős. A polgárjogi aktivista fellebbezhet annak érdekében, hogy a dozmati víztározónál biciklizni lehessen, és hogy közben egy csokit is elmajszolhassunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában