Szent István alakja aktuálisabb, mint valaha

2020.08.21. 11:30

Felújított templomokat áldott meg a megyéspüspök Kemenesmihályfán és Vönöckön

Szent István király ünnepének előestéjén áldotta meg dr. Székely János megyéspüspök a kemenesmihályfai és a vönöcki templomot, majd mutatott be szentmisét a híveknek.

Budai Dávid

Fotó: Ohr Tibor

A közelmúltban felújított kemenesmihályfai és a vönöcki templomot áldotta meg szerda délután dr. Székely János megyés püspök. Takács Balázs Ákos kemenesmihályfai polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy az a falu, ahonnan a pap, az orvos és a tanító elköltözik, halálra van ítélve, hiszen a három foglalkozás a hit, a remény és a szeretet szimbóluma. Pap ugyan nem lakik a településen, de az egyházi ingatlanokat az elmúlt években sikerült felújítani és miközben sok kistelepülés küzd, orvoshiánnyal Kemenesmihályfán van orvos és van óvoda is. – A mihályfai ember szorgalmas, büszke, tettre kész, átlát a szitán, és ki tudja mondani, hogy köszönöm. Most nekem kell Mihályfa lakossága nevében őszintén megköszönnöm mindenkinek, aki tett azért, hogy ez a valóban csodálatos épület megújulhasson – fogalmazott.

Fotók: Ohr Tibor

Dr. Székely János megyés püspök mielőtt megáldotta volna a templomot, emlékeztetett: – Szent István király ünnepének az előestéjén vagyunk. Szent István korában Magyarország katonailag is Európa egyik legerősebb nemzete volt, mégis Szent István soha nem indított hódító hadjáratot, nem háborúzni akart, hanem építeni, méghozzá elsősorban templomokat, ő ebben látta a jövőt. Ma, amikor Európában nagyon sok templomot eladnak, lerombolnak, mecsetté alakítanak, Szent István alakja aktuálisabb, mint valaha. Európa vagy keresztény lesz, vagy nem fog létezni – hangsúlyozta dr. Székely János, aki Isten áldását kérte a templomra, majd megáldotta azt.

A vönöcki és a kemesmihályfai templom felújítására 2015-ben adtak be pályázatot, amelyen a két település közel 27 millió forintot nyert a kormánytól, ami a költségek 85 százalékára volt elég, a hiányzó részt a Szombathelyi Egyházmegye pótolta – mondta el Németh Zoltán plébános, aki a katolikus hívek mellett a testvéregyházak tagjainak is megköszönte a fáradozásait. Kemenesmihályfán az épület külseje újult meg, míg a vönöcki templomon teljes külső és belső felújítást végeztek.

Vönöckön Lutter Tibor – aki haláláig 35 éven át volt kántor a most 77 éves templomban – unokája, Lutter Tamás köszöntötte a megjelenteket. – Az ezeréves magyar keresztény értékrend egyik bástyája megújult templomunk. Hiszem, hogy akárcsak régen, most is segít minket a mindennapok viharában, ha van egy igazodási pont, van egy rendíthetetlen szikla, ami kapaszkodót, reményt nyújt. Nekünk vönöckieknek továbbra is ez az a hely, ahol csendben lehetünk Istennel és magunkkal, ahol Istennel beszélgetve választ kapunk kérdéseinkre, ahol hálát és köszönetet adhatunk, ahol társunknak hűséget fogadunk Isten színe előtt, ahol elköszönünk a földi útjuk végére érkezőktől.
A megyés püspök a templom megáldását megelőző rövid beszédében ezúttal is a keresztény értékek fontosságáról beszélt, a szentmisén pedig Szent István életét állította példaként a hívek el. A mise végén Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: az épületek megújulását lelki megújulásnak is követnie kell, hogy a magyarságnak legyen jövője. Emellett – akárcsak Kemenesmihályfán – oklevelet adott át a település polgármesterének, Buti Mónikának köszönetképp a falu lakosságának a járványügyi veszélyhelyzet idején tanúsított példamutató magatartásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában