Egyelőre zárva tart a barcelonai bár

2020.08.21. 07:00

Futballárium helyett borok

A koronavírus- járvány miatt bezárt barcelonai Futballárium tulajdonosai nem tétlenül várják, mikor nyithatnak ki újra.

Pum András

Büki Péter imádja a Futballáriumot és a Haladást

Fotó: Unger Tamás

Aki Barcelonában járt és kellőképpen futballőrült, annak szinte egyenes út vezetett az FC Barcelona stadionjától 200 méterre fekvő Futballárium étterembe. A óriási Haladás- drukker szombathelyi Büki Péter „Pumesz” és kecskeméti párja, Erika által vezetett sportbár évről évre egyre népszerűbbé vált. A koronavírus- járvány miatt azonban elmaradtak a futballturisták, így tavasszal be kellett zárniuk. Ám nem estek kétségbe, hazatértek és új üzletbe vágtak.

– A koronavírus-járvány kezdetén még valahol élveztük, hogy sokat lehetünk együtt – mondta a családjával jelenleg Alsóörsön élő Büki Péter. – Rendbe tettük, kicsinosítottuk a lakást, a tévében megnéztük az összes sorozatot. Öt-hat nap után már zavart a bezártság, hogy csak bevásárlás miatt hagyhatjuk el az otthonunkat, és mivel társasházban laktunk, nem volt kertünk sem, ahol mozoghattunk volna. Mivel csupán az alapvető élelmiszerekért lehetett elmenni bevásárolni, volt, akit megbüntettek, mert csak egy energiaitalért és kóláért ugrott el a boltba. De a kutyát le lehetett vinni sétálni, így egy kutyát naponta többször is kivittek – a szomszédok pórázról pórázra adták a ház egyetlen ebét. Júniusban kezdett fokozatosan visszaállni az élet a korábbi kerékvágásba, július 1-jétől pedig már jöhettek a turisták is. A közelmúltban romlott a helyzet, Magyarországtól sárga besorolást kapott Spanyolország, az ottani kormány pedig kéthetente dönt arról, melyik tartományban milyen korlátozásokat vezetnek be.

Büki Péter imádja a Futballáriumot és a Haladást Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi származású üzletember és kecskeméti születésű felesége azonban már hónapok óta itthon van.

– A járvány miatt március 13-án kellett bezárnunk éttermünket – folytatta Büki. – Hiába indult idővel újra a spanyol labdarúgó-bajnokság, a meccsek zárt kapusak voltak. Márpedig a mi vendégeinket a Barcelona meccseire érkező külföldi futballturisták adták, nem a helyiek. Ám mert nem mehettek be nézők a meccs re, nem jöttek. A spanyol kormány kidolgozott a vállalkozások számára egy mentőövnek hívott programot, de mi – és nem csak mi – ebből egy árva eurót sem láttunk. Szóval visszatérve a tavaszra, ültünk otthon és vártunk. Mígnem az egyik ismerősünk megkérdezte: miért nem jöttök haza? Jó ötletnek tűnt, április 4-én hazarepültünk. Letöltöttük a két hét karantént – aztán elkezdtünk gondolkodni azon, mihez fogjunk. Mivel a Barcelona korábbi világklasszis futballistája, Andrés Iniesta saját borait korábban is forgalmaztuk, július elején eldöntöttük, hogy nem kuncsorgunk senkinél, itthon is a saját lábunkra állunk. Kiposztoltuk a közösségi oldalunkra, hogy rajtunk azzal tudnak segíteni, ha megveszik a borokat. Fél órán belül a veszprémi kézilabdacsapat vezetői már jelentkeztek, hogy szívesen vásárolnának. De találkoztunk Nagy László sportigazgatóval is – vele kimondottan baráti a kapcsolatunk, megígérte, hogy magánemberként is segít. Mint a Barcelona magyar válogatott kosarasa, Hanga Ádám szintén vásárlónk volt. Vas megyéből a söptei futballklub rendelt, és a Haladás középpályása, Szekér Ádám. Szóval rengetegen keresnek, Záhonytól Szentgotthárdig szállítjuk ki a borokat. Őszintén szólva, amikor kiposztoltuk, csak három karton vörösés két karton fehérborom volt – nem tudtam, mire számíthatok. Olyannyira sokan keresnek, hogy a párom kitalálta, tartsunk közönségtalálkozókat, spanyol estet, ahol mesélünk a kinti élményeinkről, beszélgetünk. Egyelőre itthon képzeljük el az életünket, a fi aink ősztől Kecskeméten folytatják az iskolát, hamarosan odaköltözünk. Csináltam én már sok mindent, nem esik le a gyűrű az ujjamról, hogy nem az éttermünket vezetem. Sőt, egy autó-márkakereskedésben is fogok dolgozni.

A szombathelyi-kecskeméti házaspár azért bízik benne, hogy előbb-utóbb újra kinyithatják majd a Futballáriumot.

– Rengetegen kérdezik, hogy mikor jöhetnek ismét a Futballáriumba, mert elvonási tüneteik vannak – folytatta Pumesz. – Ha valaki nekem azt mondja, hogy december 31-ére eltűnik a vírus, január 1-jén nyitunk is. De mostantól már kétlaki életet fogunk élni, ingázunk, például csütörtökön Budapesten felszállunk a barcelonai repülőre és vasárnap jövünk is vissza. Bárcsak már ott tartanánk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában