Ismét jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma Ausztriában

Az elmúlt hetekben újabb intézkedések születtek a koronavírussal kapcsolatban Ausztriában: köztük az osztrák egészségügyi miniszter bejelentette annak a lámparendszernek a bevezetését, amellyel az ország és annak államainak fertőzöttségi szintjét mutatják a közlekedési lámpa színeivel megegyezően. Tegnapra ismét három számjegyűre, 139-re növekedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Polgár Patrícia

A múzeumokban ismét kötelezővé tették a száj és az orr eltakarását. Emellett a többi között a szupermarketekben, a tömegközlekedési eszközökön és a benzinkutaknál is viselni kell az arcmaszkot Illusztráció: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Újból három számjegyű az újonnan regisztrált fertőzöttek száma Ausztriában. A belügyminisztérium keddi adatai szerint hétfőről keddre 139 új koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak az országban. A legtöbb új fertőzött, 71 ember Bécsben tartózkodott. Emellett Felső-Ausztriában 23 esetet regisztráltak, Alsó-­Ausztriában és Tirolban 13-at. Karintiában 7, Stájerországban 7, Salzburgban 3 új esetet. 2 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak Vorarlbergben, valamint 1 főt Burgenlandban. A tartományban jelenleg 33 aktív fertőzött tartózkodik.

A legtöbb aktív koronavírusos beteg, 839 ember Bécsben; a legkevesebb, 39 pedig Vorarlbergben van jelenleg. Felső-Ausztriában 255, Alsó-Ausztriában 279, Tirolban 138, Karintiában 53, Stájer­országban 239, Salzburgban 145 az aktív beteg. Ausztria egészében tegnap 2074 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon.

A keddi adatok alapján az aktív esetek száma 1399 volt az országban.

Közülük 119-en szorultak kórházi kezelésre, 25 beteget pedig intenzív osztályon kezeltek. Nyugati szomszédunknál eddig 723 ember halt meg a koronavírusban vagy annak következtében,

20 ezer 123 embert gyógyultnak tekintenek.

Június dereka óta a megbetegedések számát mutató görbe szinte napról napra emelkedett, nagyobb csökkenés csak a múlt hét közepén volt tapasztalható.

Azonban hétfőn száznegyvennégy új beteget regisztráltak, ezzel pedig szinte megduplázódott a fertőzésszám.

Szeptembertől – a hazánkban már használatos színek szerinti besorolásához hasonlóan, amelyet az országok koronavírus veszélyeztetettségének jelzésére alkalmazunk – lámparendszert vezetnek be Ausztriában, és az egyes szövetségi államok szintjén végeznék a színek szerinti besorolást.

A múzeumokban ismét kötelezővé tették a száj és az orr eltakarását. Emellett a többi között a szupermarketekben, a tömegközlekedési eszközökön és a benzinkutaknál is viselni kell az arcmaszkot Illusztráció: Shutterstock

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter a bejelentéskor elmondta: a lámpák célja, hogy első pillantásra látható legyen, hogy a vírus szempontjából az ország mely területei a legveszélyeztetettebbek. A besorolást négy tényező határozza meg: egyrészt a fertőzések hét nap alatt regisztrált száma, másrészt a helyi kórházak kapacitása, harmadrészt pedig a pozitív tesztek és a fertőzések eredetének tisztázhatósági aránya.

Ahogy azt már korábban megírtuk, július 27-étől Ausztria szigorította a beutazásra vonatkozó szabályait, a kockázatosnak számító országok számát július 31-én tizennégyre csökkentették.

Így 18 ország – egyebek között Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Bulgária, Románia, Moldova, Egyiptom, Nagy-Britannia, Svédország, Fehéroroszország, Ukrajna, Kína és Irán – repülőgépei ismét landolhatnak a Bécs-Schwechati repülőtéren. A fenti országokból érkező utasok csak meglévő negatív koronavírusteszt birtokában léphetnek Ausztria területére.

A járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt hétfő éjféltől részleges utazási figyelmeztetés érvényes Spanyolországra – határozott még a napokban az osztrák külügyminisztérium.

Az intézkedés csak az Ibériai-félszigetet érinti, a Baleár- és Kanári-szigeteket nem. De nem javasolják az utazást Spanyolországba sem. Azoknak, akik jelenleg az érintett területen tartózkodnak vagy Spanyolországon keresztül érkeznek Ausztriába, augusztus 10-étől az országba való belépéskor szintén negatív SARS-CoV-2-tesztet kell bemutat­niuk. Ennek hiányában hatósági házi karanténba kerülnek. A teszt elvégzését a reptér ezentúl is biztosítja helyben, 190 eurós díj ellenében. Magyarországra továbbra sem vonatkozik be­utazási korlátozás.

Szintén közöltük, hogy július 31-étől újra kötelező országszerte maszkot viselni a szupermarketekben, a pékségekben, a húsboltokban, a benzinkutak üzlethelyiségeiben, a postákon és a bankfiókokban, valamint a tömegközlekedési és a kirándulóeszközökön. Ugyancsak kötelező a maszkhasználat az egészségügyi intézményekben és bentlakásos szociális intézményekben is. Utóbbiak esetében azonban csak az otthonok látogatói számára kötelező. A kormány rendelkezése kitér a zárttéri rendezvényekre is – kivéve az ülőhelyes eseményeknél.

Az osztrák országos hatókörű múzeumokban ehhez a rendelethez kapcsolódóan múlt héten olyan döntés született, hogy ismét kötelező az orr és száj eltakarása a nagyobb bécsi múzeumokban.

Az országos hatókörű múzeumok kereskedelmi vezetőinek értekezlete után a Szépművészeti, a Természettudományi és az Iparművészeti Múzeum, a Belvedere, az Albertina és a Wien Museum is újra arra kéri látogatóit, hogy viseljenek maszkot vagy kendőt a kiállítóterekben. Azok, akik nem védőeszközzel érkeznek a kulturális terekbe, a bejáratoknál kaphatnak maszkot a múzeum munkatársaitól, de vásárolhatnak kifejezetten a múzeum számára készített arcvédőt is, amivel az intézményt támogathatják.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-ponton-is-modosultak-a-beutazasi-szabalyok-ausztriaban-4169591/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/koronavirus-jarvany-ausztria-ismet-szigorit-4156184/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában