Békenap

2020.08.17. 07:00

Két bora is lett Vasvárnak

Évek óta megszokott programeleme volt a Békenapnak, hogy a borbarátok itt kóstolhatják meg először a város borát. De hogy magát a díjkiosztót is ez alkalommal tartsák, arra még nem volt példa.

Pogács Mónika

Varga Zoltán, Tóth Balázs, Somlai Péter, V. Németh Zsolt és Vízvári Sándor koccint az idei borverseny jó eredményére

Fotó: Szendi Péter

– Az idei különleges év volt. Sokáig nem tudtuk, lehet-e egyáltalán borversenyt rendezni az ismert okok miatt. Végül úgy döntöttünk a korlátozások fokozatos feloldása után, hogy megtartjuk a versenyt – kezdte a Fő téren köszöntőjét Tóth Balázs polgármester szombaton. Hozzátette: jó hír, hogy évről évre stabil a pályázók száma, és egyre jobb borok kerülnek a zsűri asztalára. A borverseny célja, hogy a zártkerti ingatlanok megmaradjanak, tulajdonosaik folytassák ezeken a gazdálkodást.

– Örömteli folyamat, hogy a Hegyháton egyre jobb borok készülnek a szabályok betartásával. Bebizonyosodik, hogy ez alatt az égöv alatt is lehet jó bort készíteni – köszöntötte a megjelenteket V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a borkultúra fenntartható. A magyar táj képéhez hozzátartozik a szőlőhegyek látványa, ezért fenn kell maradniuk. Ez egyfajta tájvédelem is, a szőlőhegyek szőlő és gyümölcs fajtagazdagsága pedig érték. De érték a tájhoz kapcsolódó közösség is. A szőlőhegyek megőrzése a közösségek megőrzését is jelenti egyben.

Varga Zoltán, Tóth Balázs, Somlai Péter, V. Németh Zsolt és Vízvári Sándor koccint az idei borverseny jó
eredményére

Vízvári Sándor, a bírálatot végző zsűri elnöke ismertette ezután az eredményeket. – Harmincnyolc minta érkezett. Egy rozé-, 16 vörös- és 21 fehér­bor értékelése során ugyan látszólag csak kevés, három lett aranyérmes, de mindeközben 22 ezüst minősítés született. Ez nagyon jó hír, a borok jó minőségét jelzi – hangsúlyozta.

Vízvári Sándor szerint azért meglepő a jó eredmény, mert a tavalyi esztendő nem volt könnyű a borászok számára. Az idei pedig csak rosszabb lehet a szinte naponta jelentkező nyári esők miatt. A szőlőt ugyanis kezdik a betegségek emiatt megtámadni.

A Fő téri program az arany, ezüst és bronz minősítések kiosztásával zárult. A Város Bora címet idén két nevezett bor is elnyerte. Ilyen nem volt még a verseny történetében. Somlai Péter 2019-es cserszegi fűszerese és Varga Zoltán 2019-es merlot-ja érdemelte ki a címet.

A borkóstolás alatt a Kármentő Népzenei Együttes muzsikált, majd a program a Békeházban folytatódott bábjátékkal, koncerttel, tárlatvezetéssel és tűzi-vízi játékkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában